Međimurski odbojkaš igrao "dopingiran" protiv Varaždin Volleya?

Objavljeno: 23.02.2012. 18:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: www.okm-centrometal.net

Međimurski odbojkaš Aleksej Makarov koristio je zabranjenu tvar metil heksanamin u utakmici protiv Varaždin Volleya. Zanimljivo, u slučaju "dopingiranja" radi se o 46-godišnjaku koji je registriran taj dan i bio tek na popisu, ali nije ni igrao.

Odbojkaš OK Centrometala Aleksej Makarov bio je pozitivan na zabranjenu tvar metil heksanamin u utakmici protiv varaždinskih odbojkaša, objavio je Media servis a prenosi Index.hr.

To je još jedan u nizu pozitivnih rezultata na ovu spornu supstancu, zbog koje je već suspendirano više sportaša, među kojima i Sandra Perković.

Makarov je bio pozitivan na prvoligaškoj utakmici protiv Varaždin Volleya koja je odigrana 19. siječnja, a njegova momčad OK Centrometal pobijedila je u u tom susretu rezultatom 3-0.

Odbojkaš se pismenim putem odrekao analize B uzorka, a Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping pokrenuo je stegovni postupak, javlja Media servis.

"Dopingirani" 46-godišnjak koji nije ni igrao

Zanimljivo, Makarov uopće nije ni nastupio u utakmici na kojoj je pao na testu na zabranjenu supstancu, a registriran je upravo na sam dan utakmice.

46-godišnji umirovljeni igrač bio je na popisu jer su upravo Međimurci posudili igrača Varaždin Volleyu, ali nije ulazio u igru.

- Makarov je taj dan postao naš igrač, jer smo posudili svojeg igrača Varaždin Volleyu. Čovjek ima 46 godina, zamolili smo ga da trenira s nama i ako će trebati da uskoči da popuni manjak. Šteta da je čovjek i sportaš nakon toliko godina sportskog života sad tako stigmatiziran - rekao je za eVarazdin.hr Jadranko Kirić, trener OK Centrometala iz Črečana.

Kirić kaže da i sam Makarov ne krije da jest popio neko energetsko piće u društvu s rekreativcima nekoliko dana prije, ali da mu na kraj pameti nije bilo da se dopingira, ili da "diže formu", odnosno da u piću ima zabranjenih supstanci.

- Ma ne damo dečkima ni da piju Cedevitu, a kamoli da dajemo nekakve dodatke prehrani u klubu. Ovo je nažalost i loša reklama za klub - rekao je Kirić.

Sam slučaj neće imati utjecaj na rezultat utakmice, s obzirom da prema pravilniku najmanje tri igrača moraju biti pozitivna na zabranjene supstance da bi utakmica bila poništena.

Sporna susptanca, traži se uklanjanje s liste

Metil heksanamin se često koristi za pročišćavanje dišnih puteva te kao dodatak prehrani.

Svjetska dopinška agencija primila je brojne zahtjeve sa uklone tvar s popisa zabranjenih supstanci, ali još uvijek obavlja konzultacije po tom pitanju.

Prvi put se velika buka digla nakon što je Sandra Perković, europska prvakinja u bacanju diska iz 2010., u svibnju prošle godine pala na dopinškom testu te zbog toga zaradila šestomjesečnu suspenziju.

Mladi hrvatski plivač Boris Lončarić u srpnju prošle godine kažnjen je zbog iste supstance, a prošlog ljeta na metil heksanaminu bila je i gotovo cijela momčad FK Rabotnički čiji su igrači otkriveni nakon europskog ogleda s Lazijom.

Komentari