Senzacija u Londonu: Canjugine cure pobijedile Rusiju!

Objavljeno: 02.08.2012. 00:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Drago Sopta / CROPIX

Hrvatske rukometašice predvođene izbornikom Vladimirom Canjugom u 3. kolu Olimpijskog rukometnog turnira u šokantnom su susretu pobijedile Rusiju. Velika pobjeda Canjuginih cura mogla bi se nazvati i senzacijom budući da su Ruskinje uz Norvežanke posljednjih godina dominirale svjetskim ženskim rukometom.

Hrvatske rukometašice napokon su "otpustile ručnu" i pokazale svoje pobjedničko lice. Izbornik Vladimir Canjuga, rukometni mag iz Ivanca, danima je kao papagaj ponavljao - "Imamo kvalitetu za najveće domete, problem je samo u glavama" - i njegove su ga cure napokon čule.

Protiv ženske rukometne velesile, Rusije, koja je uz Norvešku dominirala posljednih godina, Canjugine su cure izašle na teren kao pobjednice, hrabro i uz vjeru u vlastite mogućnosti, a kad su takve, kao i muški kolege, mogu pobijediti svakog na svijetu. 

Gubile su naše cure gotovo cijelo prvo poluvrijeme, teško povezivale redove, a iskusne Ruskinje to su znale iskoristiti. Izbornik Canjuga odlučio je u tim trenucima još jednom ponoviti ono što curama govori već tjednima, mjesecima, od kad je preuzeo dužnost izbornika reprezentacije.

- Igrajte! Nemate što izgubiti - još jednom je derao glas Canjuga tijekom time outa. Ovaj puta je napokon upalilo. Cure su ga čule. Pridonio je i Canjuga kad je odlučio promijeniti obranu i agresivnije krenuti na kreaciju napada Ruskinja. 

Već u drugom dijelu prvog poluvremena cure su krenule igrati. Briljantna vratarka Jelčić "zaključala je vrata", a još bolja Andreja Penezić u napadu je neumoljivo "trpala" iz svih pozicija. Na poluvrijeme se otišlo u egalu.

I tako, nakon što su se uvjerile da su Ruskinje zaista "od krvi i mesa", Canjugine su cure početkom drugog dijela krenule uraganski i unatoč velikom broju isključenja stigle do prednosti koje su držale do samog kraja. 

Naravno, kako to obično biva i sa rukometašicama i sa rukometašima, nije to moglo proći bez drame. Iako su u finalni dio utakmice ušle sa čak četiri pogotka prednosti, cure su prerano počele slaviti pa je Rusija samo minutu prije kraja stigla na samo gol zaostatka. 

No, Andrea Penezić je odlučila da Hrvatska ovaj put pobjeđuje. Par sekundi nakon što se vratila u igru nakon isključenja, prošla je kroz Rusku obranu kao brzi vlak i zabila svoj deseti pogodak za ponovno dizanje prednosti. 

Ruskinje su se u tom trenutku ipak predale i do kraja susreta više nisu uspjele zabiti. Senzacija u Londonu se ipak dogodila. Canjugine su cure dobile Rusiju i došle na korak do četvrtfinala!

Da bi to ostvarile moraju "samo" dobiti još slabašnu Veliku Britaniju, amatersku momčad sastavljenu samo zato da bi i domaćini imali predstavnika na turniru. 

Canjuga će reći da se takvih susreta najviše boji, ali ovaj put ipak može biti malo smireniji. Njegove cure iz susreta u susret pokazuju sve više. A počele su ga čak i slušati. 

- Imamo kvalitetu za najveće domete, problem je samo u glavama - papagajski ponavlja Canjuga već danima, tjednima, mjesecima...

Komentari