KORONA I NOGOMET

Počinje nogometna sezona i već je odgođena prva utakmica - Kako će se igrati ove godine?

Objavljeno: 13.08.2020. 20:41

Zadnja izmjena: 13.08.2020. 21:05

Pred nama je nova nogometna sezona, nikad neizvjesnija i potpuno nepredvidljiva. Još nisu ni počeli prvi susreti a već je odgođena prva utakmica. Riječ je o susretu 1. kola Druge HNL između NK Međimurje i NK Rudeš, koji se trebao igrati sutra od 20,00 sati u Čakovcu.

Prema odluci iz HNS-a utakmica će se odigrati u prvom mogućem slobodnom terminu i to u srijedu, 2. rujna 2020. godine u satnici koju prijavi domaćin.

Naime, NK Rudeš je dostavio zahtjev za odgodom utakmice 1. kola Međimurje - Rudeš budući da je zbog pojave zaraze korona virusom nadležni epidemiolog donio rješenje o samoizolaciji cijele seniorske i juniorske momčadi NK Rudeš i to do 22. kolovoza 2020. godine.

Pravilo "šest ili više igrača..."

Sukladno propisima HNS-a i odluci Natjecateljske komisije HNS-a sa sjednice održane 6. lipnja 2020. kojom je dano ovlaštenje povjerenicima natjecanja za odgodom pojedine utakmice u slučaju da u samoizolaciji bude šest ili više igrača istog kluba, na osnovu dostavljene dokumentacije donijeta je odluka o odgodi ove utakmice.

Prema odredbama Pravilnika o nogometnim natjecanjima i Propozicija natjecanja odgođene utakmice moraju se odigrati u prvom mogućem slobodnom terminu. 

Moguće je da će se ovakve situacije događati češće, pa je dobro podsjetiti ljubitelje nogometa na nekoliko pravila koja će se primjenjivati:

  • U slučaju da je netko u klubu pozitivan na koronavirus ne znači da automatski mora cijela momčad u samoizalaciju, već samo oni članovi kluba koje odredi nadležni epidemiolog ili svi ako tako odluči epideiolog na temelju saznanja da su boravili duže od 15 minuta u zatvorenom prostoru na maloj udaljenosti.
  • Što se tiče eventualnog nedostatka momčadi i dalje je na snazi pravilo da momčad može početi utakmicu sa sedam igrača, ali klub sa šest ili više igrača u samoizolaciji može tražiti odgodu utakmice bez posljedica.
  • U slučaju da više utakmica bude odgođeno i dođe do poremećaja kalendara natjecanja HNS će naknadno donijeti odluku kako završiti sezonu. Za sada nema ograničenja koliko utakmica može biti odgođeno u jednom kolu ili ukupno.

 

 

Komentari