Poraz Vatrenih protiv Švedske na Maksimiru, briljirao Ibrahimović

Objavljeno: 01.03.2012. 08:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

U prvoj prijateljskoj utakmici u 2012. godini, kojom počinje brusiti formu za nastup na Europskom prvenstvu, hrvatska nogometna reprezentacija slabom je igrom i neuvjerljivom predstavom izgubila od selekcije Švedske s 3:1. Fantastičan je kod gostiju bio Zlatan Ibrahimović, sudionik kod sva tri gola žutih, piše Josip Tolić za Sportnet

Hrvatska je u prvu utakmicu u 2012. godini ušla relativno slabo. Čekalo se do sedme minute da se ispred vrata Isakssona stvori gužva, koja ipak nije urodila plodom. Neuvjerljiv početak utakmice očitovao se i u poigravanju Pletikose pred hrvatskim vratima kada je neuspjeli pokušaj ispucavanja pogodio Elmandera, ali se ipak nije odbio u gol.

Tek desetak tisuća gledatelja na Maksimiru ostalo je šokirano u 13. minuti. S lijeve je strane u kazneni prostor stigla dubinska lopta na koju je zakasnio Pletikosa, a na vrijeme stigao reagirati Rasmus Elm te u duelu pao. Iako se činilo da se u primanju poslužio rukom, slovenski sudac Žganec s malom je zadrškom pokazao na 11 metara. Najstrože se kazne prihvatio Zlatan Ibrahimović i silovito zabio za 0:1.

Pokušali su se plavi potom vratiti preko prekida, pokušavalo se ugroziti iz slobodnog udarca Darija Srne s desne te Ivana Rakitića s lijeve strane, no nije bilo preciznosti u reakcijama Modrića i Ćorluke nakon centaršuteva. Novi igrač Bayera deset minuta potom ostao je ležati na terenu i nije mogao nastaviti igru, a zamijenio ga je Danijel Pranjić.

Kao da su tri mjeseca neigranja utjecala na kombinatoriku igre Hrvatske te vezni red nije na adekvatan način stvarao višak igrača u polovici Šveđana koji su, mora se priznati, pokretljivom igrom u obrani i visokim stoperskim dvojcem Mellberg-Jonas Olsson otklanjali pokušaje domaćih pred Isakssonom.

Do kraja poluvremena gosti su zabilježili još jednu zrelu priliku. Bio je to slobodan udarac Ibrahimovića s 30-ak metara kojeg je uz male poteškoće ipak uspio ukrotiti Pletikosa, a minutu potom Vida je malo preoštro startao na napadača Milana te zbog toga zaradio žuti karton. Srećom, švedska desetka prošla je bez ozljede.

I kad se činilo kako će Hrvatska na odmor otići s minimalnim zaostatkom, jednu odličnu dubinsku loptu Schildenfelda iz hrvatske polovice glavom je nezgodno zahvatio Jonas Olsson i prebacio Isakssona za neuvjerljivih 1:1.

Hrvatski izbornik Slaven Bilić promijenio je napadački par Olić-Mandžukić u poluvremenu i okušao mogućnosti Jelavića i Eduarda uz Kranjčarovo uvođenje na lijevu stranu veznoga reda, no već u prvoj minuti nastavka "procurilo" je - u obrani.

Ibrahimović je bio začetnik akcije kojom je u priliku lansirao Holména. Njegov je pokušaj zaustavio Pletikosa, no odbijenu je loptu spremno dočekala druga zamjena Sebastian Larsson i Švedska je nakon samo jedne minute vratila rezultatsku prednost.

Naznaci hrvatske igre s kraja kvalifikacija počeli su se nazirati u razdoblju koje je uslijedilo, a Švedska se koncentrirala na čuvanje vlastitih vrata. Pokušavali su Srna, Pranjić i Rakitić s bokova, iz slobodnog udarca te iz igre, no nije bilo sreće odnosno preciznosti u njihovim pokušajima.

Bilić je htio pojačati napadačku konkretnost Hrvatske uvevši Perišića umjesto Vide i pomicanjem Srne na desni bok, ali Kockaste je ubrzo "presjekao" novi gol. Loše pokrivanje obrambenih igrača iskoristili su gosti i kao po špagi "uboli" i treći put. Odlični Ibrahimović proigrao je Larssona na desnoj strani koji po drugi put pronalazi način uputiti loptu pokraj Pletikose za 3:1 i lagani kraj nadanja u pozitivan rezultat na kraju maksimirske priče.

Još jedna izmjena Hrvatske u 72. minuti, kada je Vukojević zamijenio neraspoloženog Modrića, razvodnila je ionako nedovoljno agilne hrvatske pokušaje. Jelavić je u 77. imao solidnu poziciju zabiti glavom, a Eduardo je minutu potom poentirao iz zaleđa, te je to bilo sve što smo vidjeli do kraja utakmice.

Hrvatska je dosta slabo započela godinu Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini i morat će se dosta toga posložiti i proanalizirati da bi prolazak skupine na Euru bio realan i moguć, bez obzira što je ovo bila samo prijateljska utakmica.

 

Izvor: hrsport.net

Komentari