Varteks - Mallorca

Prije točno 17 godina Varteksov stadion bio je rekordno pun u susretu četvrtfinala Kupa kupova

Objavljeno: 04.03.2016. 14:05

Zadnja izmjena: 04.03.2016. 14:13

Foto: Arhiva evž

Prije 17 godina, na današnji dan 4. ožujka 1999. godine Varteks je prvu utakmicu četvrtfinala Kupa pobjednika kupova protiv Mallorce.

Bio je to i pretposljednji proljetni nastup jednog od hrvatskih klubova u europskim kupovima.

U jednoj od najljepših sezona u povijesti kluba, Varteks je nakon pobjede u utakmici protiv Heerenveena u osmini finala uspio prezimiti u Europi, a ždrijeb je mogao donijeti Chelsea, Mallorcu, Lazio ili Lokomotivu iz Moskve. Svi su priželjkivali Ruse, s kojima su već igrali nekoliko sezona prije u premijernom nastupu u Kupu UEFA, ali kuglice su odredile put na sunčanu Mallorcu.

Stadion gorio

Prva utakmica u Varaždinu donijela je pravi spektakl. Pod tek otvorenim reflektorima i na do posljednjeg mjesta ispunjenom stadionu Varteksa, krojači su uspjeli zadržati 0.0.

Za varaždinski sastav nastupili su Mrmić, Gregurić, Madunović, Kastel, Balajić, Hrman, Dalić, Mužek, Mumlek, Karić i Kamberović, a ušli su Ivanković, Posavec i Matas, dok dirigentsku palicu imao Dražen Besek.

Riječ o utakmici na kojoj se na Varteksov stadion naguralo čak 8.970 gledatelja koji su iz sveg glasa bodrili varaždinski sastav

- Sjećam se te utakmice. Bila je zbilja paklena atmosfera, no osobno nisam bio impresioniran jer sam bio naviknut igrati utakmice pred mnogo gledatelja. Tu utakmicu smo trebali izgubiti, no spasio nas je odlični Mrmić na vratima koji im je obranio nekoliko 'zicera'. Jednu pravu priliku imao je Kamberović, ali nije je iskoristio - rekao je Miljenko Mumlek.

Marijan Mrmić je u Vjesniku ocijenjen vrhunskom devetkom za zaključavanje vrata krojača.

Mumlek je ponosan što je Varteks posljednji hrvatski klub koji je uspio prezimiti u europskim natjecanjima.

Proljeće u Europi

- S obzirom na trenutni sustav natjecanja po europskim kupovima, teško da će bilo koji hrvatski klub to ponoviti - istaknuo je Mumlek.

Uzvrat se igrao dva tjedna kasnije na Pala de Mallorci, a španjolski sastav za koji su igrali Srbin Paunović te Argentinci Roa, Lopez i Dani slavio je kod kuće 3:1.

Komentari