Povijesna utakmica

Prije točno 55 godina nogometaši Varteksa igrali su finale Kupa maršala Tita

Objavljeno: 28.05.2016. 17:23

Zadnja izmjena: 28.05.2016. 17:24

Foto: Arhiva starih novina

Varteks je u sezoni 1960/61 ostvario povijesni uspjeh. Nakon što su u polufinalu nogometnog kupa bivše države svladali Hajduk, u finalu ih je čekao skopski Vardar. Utakmica se igrala prije točno 55 godina a stadionu JNA u Beogradu, a Varteks je poražen rezultatom 2:1.

Varteks nije išlo na ruku što je jedan od najvažnijih igrača Janko Miljenović "Žan" morao na odsluženje vojnog roka, a uspješni trener Krešimir Pukšec je smijenjen. Doveden je Oskar Jazbinšek, no Varteks je poražen.

U tom susretu za Varteks su startali Matković, Krleža, Jurec, Crnković, Rojnik, Rodik, Hrain, Pikl, Pintarić, Sviben i Frančeškin.

Do poluvremena se rezultat nije mijenjao, a onda su u samo tri minute Nikolovski i Ilijevski precizni za 2:0. Za Varteks je smanjio Slovenac Pikl, a do kraja utakmice Varaždinci nisu uspjeli poravnati. Kasnije se još jedan igrač Varteksa ozlijedio, više nije bilo zamjena, pa su "krojači do kraja susreta igrali s čovjekom manje.

No, sam ulazak u finale bio je izvanredan rezultat budući da je Varteks bio prvi drugoligaš s područja bivše države koji je ušao u finale kupa.

Komentari