Studentski sport

Pripremljena dva velika i jedinstvena europska programa

Objavljeno: 21.11.2021. 07:37

Zadnja izmjena: 21.11.2021. 07:48

Županijski akademski sportski savez i njegov predsjednik Nedeljko Pavlec pripremili su za narednu godinu puno novih programa, a među njima se posebno se ističu dva europska programa.

Kako su posebno dragocjeni europski programi vezani za sport, u ovom slučaju za akademski i studentski sport, treba naglasiti i trenutak kada su studenti kao i ostatak društva puno vremena provodio na online nastavi. Sjedilački način života, posebno za mlade donosi i zdravstvene probleme te to u ovom trenutku daje pravo prednosti programe koji potiču tjelesno vježbanje. Predsjednik Županijskog  akademskog sportskog saveza Nedeljko Pavlec zato naglašava važnost ovih programa.

- Nakon dvije godine pandemije studenti jedva čekaju sportska natjecanja kao i rekreativne programe. Mi ćemo se ove godine fokusirati na dva projekta Europske akademske sportske federacije (EUSA). Projektna dokumentacija je pri kraju i sada očekujemo odobrenje sredstava iz nacionalnog saveza te lokalne samouprave.

Zdravlje studenata

Koje programe pripremate u suradnji s Hrvatskim akademskim sportskim savezom i Europskom akademskom sportskom federacijom?

- To su dva kvalitetna programa prvi se zove Health program i usmjereno tjelesno vježbanje studenata nenatjecateljskog tipa. To znači da nudimo 15 programa vježbanja u kojima je 45 sati vježbanja po izboru studenata. Grupe su 15 do 20 studenata Hrvatski akademski sportski savez je razvio software putem kojeg se studenti prijavljuju. EUSA je odredila tko može voditi programe, dakle strogo visoko obrazovani kineziolozi, što omogućuje viša razina tjelesnog vježbanja. Tako ćemo svakom studentu omogućiti da prema svojim osobnim afinitetima izabere način tjelesne aktivnosti. Ovaj program ima u sebi zdravstvenu komponentu, rekreativnu komponentu i intenzitet opterećenja je uvijek individualnim mogućnostima pojedinog studenta.

Ranjive skupine

Drugi program odnosi se na ranjive skupine, koje često nemaju priliku baviti se sportom i rekreativnim vježbanjem iz različitih razloga.

- Drugi program se zove Equality program. Riječ je o programu koji omogućava tjelesno vježbanje ranjivim skupinama u društvu. Program posebno podupire i Europska zajednica, a na nacionalnoj razini se Hrvatski akademski sportski savez uključio. Savez sportskih udruga Sveučilišta sjever i Županijski akademski sportski savez kao članice su voljne priključiti se u ovaj program. Četiri su ciljane skupine kojima je namijenjen ovaj program: studenti s invaliditetom, studenti slabijeg materijalnog stanja, studenti pripadnici manjina, te studenti svih spolnih orijentacija. To je nova prilika da našim studentima koji pripadaju u te ranjive skupine, omogućimo tjelesno i zdravstveno vježbanje koje će biti prilagođeno njima i uz pomoć ovog programa oni se neće osjećati isključeni iz redovnih sportskih aktivnosti te također i bez raznih neugodnosti koje su eventualno doživljavali.

Programe treba provesti u suradnji s partnerima. Tko vam sve može biti partner u ovim projektima?

- Obavljeni su preliminarni razgovori i uskoro kreće konkretna realizacija, a u program možemo uključiti i Zavod za javno zdravstvo, urede za manjine, udruge i sl. Imamo široki spektar partnera koje možemo uključiti u ove programe. To je nešto novo ovo nitko do sada nije radio u Varaždinskoj županiji. Izuzetno sam zadovoljan što će  Županijski akademski sportski savez biti nositelj ova dva programa, a siguran sam da će se javiti dovoljan broj studenata kako bi popunili grupe i aktivirali programe.

Čak 26 sportskih disciplina

Ova dva europska programa samo su dio aktivnosti sportskih udruga studenata Sveučilišta Sjever i ostalih studenata s područja Varaždinske županije. Što još planirate u narednoj godini ostvariti?

- Uobičajena godišnja natjecanja i sudjelovanje studenata u sportovima idu svojim redovnim tijekom. Nadamo se da će se situacija s koronavirusom stabilizirati, te da ćemo u akademskoj godini nastupiti u redovnih 16 sportskih disciplina u muškoj konkurenciji i još 10 u ženskoj. Županijski akademski sportski savez će pomoći da se isfinanciraju sva natjecanja i projekti u suradnji s lokalnom samoupravom, Savezom sportova Varaždinske županije i nacionalnim krovnim savezom.

Komentari