Nogometni sindikat: Igrači bez kune, prijete nove afere

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 04.05.2011. 16:17

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Željko Hajdinjak / CROPIX

U hrvatske medije, danas je stiglo priopćenje iz nogometnog sindikata, udruge koju su osnovali hrvastki nogometaši, a koje potpisuje Dario Šimić, u kojem se ukazuje na niz problema s kojima se suočavaju hrvastki nogometaši...

Hrvatska udruga "Nogometni sindikat" obraća se u ime svojih članova u nogometnim klubovima Varteksu, Šibeniku, Istri i Rijeci! Situacija u nogometnom klubu Šibenik i Varteks je iznimno teška. Nogometaši vec 6 (u Šibeniku) i 7 mjeseci (u Varteksu) ne dobivaju redovne mjesečne naknade, u nogometnom klubu Rijeka kasni se sa 4 mjesečne naknade. Nogometni klub Istra duguje 3 mjesečne naknade. Povrh svega nogometaši Istre na kućnu adresu su dobili kazne kojim se kažnjavaju sa oduzimanjem mjesečnih primanja zbog "nezalaganja"! Nogometaši su zapošljavaju kao samostalna djelatnost.

Problem je još veći kad se u obzir uzme da su obvezna mjesečna davanja prema državi (mirovinsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, ozlijede na radu) oko 3000kn na koje država u slučaju nepravodobne uplate obračunava zatezne kamate od 15% godisnje. Pored toga sami plaćamo poreze, prireze, knjigovodstvo što pojedince tjera u osobni bankrot.

Pitamo se po kojem to zakonu neko moze biti kažnjen sa mjesečnom naknadom na koju mora platiti PDV, porez i doprinose prema državi? Ujedno, nije nam poznat nijedan slučaj da se nogometaši i treneri zapošljavaju kao samostalna djelatnost, a pogotovo ne u ligama petice kamo mi težimo.

Ovim putem preventivno apeliramo zbog teške situacije kako se ponovo nebi izrodila "afera offside"!

Ovim putem pozivamo predstavnike HNS-a i HNL-a da se uključe u situacije koja igrače dovodi u nemoguć položaj, i da se manje bave sami sobom - ono ključno zbog čega egzistiraju  je nogomet - a nogomet u RH propada uslijed nedopuštenog ponašanja čelnika klubova.

Pozivamo svoje članove iako su u iznimno teškoj situaciji da dostojanstveno obavljaju svoj posao, te da se pridržavaju načela fair-play-a!

Predsjednik
Dario Šimić


Komentari