Skupština HNS-a nije donijela važne zaokrete i promjene

Objavljeno: 21.12.2011. 17:29

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Skupština Hrvatskog nogometnog saveza nije donijela važne zaokrete niti očekivanu dramatiku. Nakon što njihovi prijedlozi nisu prihvaćeni, Sheraton su napustili Hrvoje Maleš, Reno Sinovčić i desetak istomišljenika, piše Borna Rupnik za Sportnet

Na Skupštini se nije glasovalo o povjerenju vodstvu HNS-a, niti je došlo do senzacionalnih preokreta u odnosu snaga. Vlatko Marković i dalje je u sedlu, sa snažnom potporom većine skupštinara, što potvrđuje "prolaznost" svih odluka koje su bile stavljene na glasovanje. Dario Šimić, predsjednik Nogometnog sindikata, nije bio među zagrebačkim delegatima.

Marković je održao uvodni govor u kojemu je istaknuo da su nedavna uhićenja "uznemirujuća" te da "javnost s pravom očekuje da se to raščisti".

Prvi veći prijedlog Rene Sinovčića bilo je ukidanje suspenzija tzv. Štimčevim delegatima s ovogodišnje sjednice.

- Oni su kažnjeni zato što različito misle - tvrdio je predstavnik Zadarske županije, no pravna služba HNS-a poručila je kako prema pravilniku, o ublažavanju kazne ne može biti govora dok polovica kazne ne istekne, a to će biti tek u ožujku 2012. godine.

- Nisu bitni pravilnici, moramo krenuti ispočetka. Ako su ljudi nevino suspendirani, pravilnik nije važan - poručio je i Hrvoje Maleš, jedan od delegate Splitsko-dalmatinske županije. Međutim, taj je prijedlog odbijen.

Jednako je uvjerljivo prošao i prijedlog vladajuće garniture Saveza o broju delegata potrebnih za sazivanje Skupština.

Do sada se tražila trećina, a prema novom propisu trebat će ih čak polovica. Protiv tog prijedloga također je govorio Reno Sinovčić, no bez uspjeha.

Najzanimljivije je ipak bilo pod petom točkom dnevnog reda, odnosno raspravama o aktualnom stanju hrvatskog nogometa.

Nazočnima se za početak obratio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Vlatko Marković.

- Od Udruge prvoligaša, kojoj smo prije 14 godina dali pravnu samostalnost, očekujemo punu suradnju. HNS će se pokušati pobrinuti za prvoligaše, no situacija je teška. Svima koji pak zloupotrijebe svoj položaj, treba onemogućiti daljnji rad. A HNS-u nikada nitko nije dao niti kune - niti ne treba - a najviše se ulaže u mlađe uzraste - rekao je, ističući važnost plasmana Bilićevih izabranika u Poljsku i Ukrajinu.

Rijekin Robert Komen za govornicom je ustvrdio kako "mnogi prvoligaši imaju problema s egzistencijom te ponovio jučerašnji prijedlog plana prema kojemu bi svi prvoligaši, bude li ih deset, mogli računati na osnovni proračun od osam milijuna kuna.

Branko Laljak na to je objasnio kako "ne stoji tek dio s ugovorom o televizijskim pravima", zbog već dogovorene dvogodišnje suradnje s Digitelom.

Robert Markulin iz Slaven Belupa dao je svoje viđenje situacije.

- Velik je ovih dana pritisak na Savez, naziva ga se sramotom, ali ja sam ponosan na ono što radim za hrvatski nogomet. Imamo probleme, rugobe od stadiona i neisplaćene plaće igračima, ali ima i dobrih stvari. Možemo mi mijenjati neke pojedince, ali bez pomoći Vlade naš sport i nogomet idu prema bankrotu, a nije potrebna podrška ili paušalna pomoć, već treba prava struktura – naglasio je Markulin.

Riječ su tada dobili Reno Sinovčić i Hrvoje Maleš, koji nisu bili zadovoljni smjerom rasprave.

- Vrh nogometne organizacije morao je ponuditi barem moralnu ostavku. Zna se tko odabrao Širića i Djedovića, a bez obzira što mediji često napadaju i previše, nekad napadaju i premalo. Ako se budu samo ovako dizale ruke u zrak, močvara će postajati sve dublja. Dok bude kupovanja glasova, od promjena neće biti ništa - poručio je Sinovčić.

- Svi vi koji dižete ruke u zrak olako ste shvatili novonastalu situaciju i nemojmo uljepšavati stvari. Govorimo o bojanju kuće, a ruše se temelji. Nema tu dostojanstva i pozivam van na etičnost. Svi nam gori kuća, a ne samo susjedu - nadovezao se Hrvoje Maleš.

- Ceterum censeo, Rusanova esse delendam - parafrazirao je Maleš Katona za kraj svog izlaganja.

Nakon toga je Vlatko Marković izravno pozvan da odstupi, a potom je desetak Malešovih i Sinovčićevih istomišljenika napustilo je Skupštinu.

Član Izvršnog odbora HNS-a, Zdravko Mamić, tada je dobio riječ.

- Ponosan sam što sam dio ove organizacije u kojoj Komen i Markulin razgovaraju onako kako bismo trebali. Sram me je onih koji su otišli, nisu im sveti ni dokumenti Republike Hrvatske ni pravni statuti Saveza - rekao je Mamić komentirajući Sinovčićevo pozivanje na nelegimitet Skupštine održane proteklog prosinca.

- Njima je cilj blaćenje saveza, a delegate se vrijeđa kao neodgovorne. Maleš je 'zulum' hrvatskog nogometa i kunem se da mi je rekao da Dinamo Hajduku pusti Kup jer kako će inače Hajduk opstati. Molio je Laljka i Šprajcera da učine sve kako bi Hajduk bio prvak. Možemo i na detektor laži kad god treba. Žao mi je što nemam vremena govoriti o samome nogometu, a oni koji napuštaju su luzeri - zaključio je Zdravko Mamić.


Izvor: hrsport.net

Komentari