STOLNI TENIS

U Areni Varaždin počinje omladinsko Europsko prvenstvo

HSTS

Objavljeno: 18.07.2021. 10:55

Zadnja izmjena: 18.07.2021. 11:02

Nakon više od dvije godine održat će se omladinsko Europsko prvenstvo, a grad domaćin je - Varaždin.

Od 18. srpnja pa sve do 2. kolovoza u prekrasnoj Areni uz rijeku Dravu će se okupiti najbolji mladi stolnotenisači i stolnotenisačice Europe, a glavni pokrovitelj Eura je tvrtka Gazprom.
Trebalo je to prvenstvo biti organizirano lani, na kraju je pandemija Covid-19 sve poremetila i odgodila za bolja vremena. Godinu dana kasnije vremena jesu nešto bolja, ali i dalje je u Europi sve prilično nestabilno zbog pandemije. Uz zahtjevne organizacijske pothvate Hrvatskog stolnoteniskog saveza prvenstvo kreće i to u dva dijela. Od 18. do 24. srpnja se igra EP do 19 godina, a od 27. srpnja do 2. kolovoza EP do 15 godina.

Jaka konkurencija

U-19 dio startat će borbama u ekipnoj konkurenciji, a juniori (Ivor Ban, Filip Borovnjak, Borna Petek, Rino Vidan, Luka Zlatkov i Lovro Zovko) kreću iz I. divizije i skupine D, gdje su još Poljska, Švedska i Danska. Naravno, cilj je biti prvi ili drugi u skupini, eventualno najbolja treća ekipa I. divizije, kako bi se izbjegla daljnja razigravanja s najboljim ekipama iz II. divizije.

Kod juniorki (Hana Arapović, Bruna Borovec, Zara Ilić, Janja Matijašec, Dora Popec i Ivona Štriga) krećemo iz II divizije, a u skupini E smo s Austrijom i Bugarskom. Pobjednik skupine E ići će na jednu od četvrtoplasiranih ekipa divizije I.

Detalji oko satnice mečeva možene naći na službenoj stranici HSTS-a.

Inače, Hrvatska je 2016. bila organizator omladinskog Europskog prvenstva i to u Zagrebu. Pet godina poslije prvenstvo je u Varaždinu. Posljednje EP organizirano je u Ostravi i to prije dvije godine. Za mlade sportaše to je dugačak period bez natjecanja. Doduše, neki su od tada napravili značajne iskorake. Rusi Katsman i Grebnev su u Ostravi 2019. osvojili zlato u paru do 19 godina, a nedavnom su u Varšavi postali prvaci Europe u seniorskoj konkurenciji! Ruse, kao i još neke talentirane igrače i igračice, Varaždin neće vidjeti, a ukupno će se u muškoj U-19 konkurenciji natjecati 38 ekipa podijeljenih u 11 skupina, dok će u ženskoj U-19 igrati 35 ekipa u deset skupina. U pojedinačnom natjecanju ukupno je 159 stolnotenisača i 144 stolnotenisačica.

Komentari