U Našicama „aktivni“ poraz Dabrova, iako – moglo se i više

galerija-images/150418_Nexe-GRK-Varazdin1930

Objavljeno: 19.04.2015. 10:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Favorizirani Nexe dobio je „prvo poluvrijeme“ izravne bitke za srednjoeuropsku SEHA ligu, pobijedivši Varaždin 24:21, u utakmici u kojoj je rezultat komotno mogao biti i obrnut da našički vratar Lelić nije izluđivao Varaždince.

Nexe se naime u Našicama doslovno „ponudio“, Dabrovi su imali jako lijepu priliku – posebice u prvom poluvremenu – šokirati tamošnje provoditelje uspješnog rukometnog projekta i njihove simpatizere, a u naslovnu ulogu uz neprikosnoveni Zagreb gurnuti varaždinski rukometni projekt također pomno pripreman posljednjih godina. Dvije godine u nizu uvjerljivo najbolja momčad prvog dijela Premijer lige imala je doslovno u šahu Našičane i da na vratima domaćina nije stajao fantastični Perica Lelić varaždinski rukomet bi već danas imao veliki razlog za slavlje.

Lelić je naime već u drugoj minuti utakmice i prvom varaždinskom napadu najavio svoj veliki dan. Našičani su naime prvi krenuli s centra, njihov je uvodni napad završio od stative u gol autu, a prvi napad Dabrova – sedmercom. Ante Tokić uzeo je loptu, međutim Lelić je upisao – prvu veliku obranu. Od, kasnije će se pokazati, njih ukupno 14 od kojih je barem 6-7 bilo velikih zicera Varaždinaca, što iz sedmeraca (Lelić branio tri od četiri) što iz kontri i polukontri.

Umjesto vodstva Varaždina, Nexe je krenuo s 2:0, imao i napad za 3:0, međutim treba reći da je i Varaždin imao na vratima svojeg „anđela čuvara“ u liku Mislava Lončara. Mićo je obranio 11 teških lopti, skinuo i sedmerac, da nije bilo tako mogao je i Nexe svoja razdoblja bolje igre oploditi većom razlikom pogodaka. Upravo na toj prvoj Lončarovoj obrani Dabrovi su izgradili „prvi lov“ na zaostatak, smanjili na 2:1, a onda od 3:1 Nexea napravili prvu mini seriju 3:0 za prvo vodstvo u 11. minuti utakmice – 3:4. Imali su i napad za 3:5, ali je opet Lelić vadio svoje pa su Našičani utzvratili 3:0 mini serijom za – 6:4 u 14. minuti. Nakon toga Dabrovi su odigrali najboljih pet minuta utakmice, postigli četiri pogotka i preokrenuli na 6:8, imali i zicer za 6:9, međutim opet se „dogodio“ Perica Lelić. Po mnogim svjedocima utakmice, a tu ćemo se i mi složiti, upravo se tu dogodio presudan trenutak utakmice. Odlazak Varaždinaca na tri razlike drugačije bi usmjerio utakmicu, Našičani bi postajali sve nervozniji i pitanje je kako bi, čak i sa sjajnim Lelićom, odgovorili na taj izazov. Umjesto varaždinskog odmaka uslijedila je našička serija i Nexe je okrenuo na 10:8, zadržavši tih plus dva i na poluvremenu (12:10).

Varaždinski rukometaši su imali zadnji napad prvog poluvremena i prvi u drugom poluvremenu s igračem više, imali dakle priliku uhvatiti (i) poravnanje, a umjesto toga Nexe je zabio prvi u nastavku i prvi se odmaknuo na tri gola razlike. Drugo je poluvrijeme proteklo uz stalnu domaću prednost, Našičani su mogli igrati daleko opuštenije, baš kao što bi (vjerojatno) igrali ostatak utakmice Varaždinci da su se u 20. minuti oni odlijepili na tri. Ovako, Lelić se dodatno razbranio, „zaradio“ i crveni karton jedne od najjačih uzdanica Dabrova Ivana Horvata (Horvat je početkom nastavka pogodio u glavu iz sedmerca Lelića) i Nexe se uspio odmaknuti šest minuta prije kraja i na velikih plus pet – 23:18. Tad je ipak i Varaždin nanizao tri gola, smanjio na „prihvatljivih“ 23:21, imao i dugački zadnji napad za svega minus jedan, međutim umjesto toga je u kontri turski internacionalac Celebi u zadnjoj sekundi postavio konačnih – 24:21.

- Šteta zbog tog zadnjega gola, šteta i zbog još nekih perioda u utakmici gdje smo imali prilike napraviti možda i više, ali kad pogledamo utakmicu sveukupno ne moramo biti nezadovoljni. Imamo aktivan rezultat i, ako ćemo i mi i Nexe pobjeđivati ostale protivnike, imat ćemo za mjesec dana u međusobnom srazu u Varaždinu pravi spektakl, izravno odlučivati o svojoj sudbini. Izgubiti s tri razlike u vrućim Našicama, od jako dobre momčadi koja je usto imala stalnu podršku navijača, nije sramota. Treba ići dalje, utakmicu po utakmicu, već u srijedu navečer u Areni imamo veliki rukometni događaj, dolazi nam prvak PPD Zagreb – komentar je prvog čovjeka GRK Varaždina 1930, predsjednika Josipa Vojvode.

Varaždin i Zagreb igrat će u srijedu u Areni uz Dravu s početkom u 18:30 sati.

{gallery}150418_Nexe-GRK-Varazdin1930{/gallery}

Komentari