SEMINAR ZA TRENERE

U Varaždinu održan središnji seminar za prvoligaške odbojkaške trenere

Objavljeno: 26.06.2019. 14:23

Zadnja izmjena: 26.06.2019. 14:25

Foto: HOS

U Varaždinu je održan središnji trenerski seminar za prvoligaške odbojkaške trenere za sezonu 2019/2020. Seminar je održan za vrijeme Final Four-a Zlatne lige CEV-a, a sva predavanja bila su Areni Varaždin.

Ante Baković, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza izvijestio je o aktualnim akcijama vezanih uz edukaciju trenera, te naglasio da će buduće aktivnosti saveza ići u smjeru revitalizacije muške odbojke. Na kraju, utvrdio je, da osim nastupa  i postignutog rezultata muške seniorske reprezentacije u Zlatnoj ligi, trenutačni uspješni rad saveza očituje se u osvajanju drugog mjesta ženske seniorske reprezentacije na Final Four-u Zlatne lige.

Prvog dana seminara, prvo predavanje održali su psiholozi Ana Kotzmuth i Igor Čerenšek s temom primjene mentalne simulacije u sportu.

Izbornik muške seniorske reprezentacije Emanuele Zanini održao je dva predavanja, prvo s temom mentalne discipline i vještina u fazi “Obrane polja”, te drugo o mogućnostima i prioritetima prijema protiv lelujavog i rotacijskog servisa.

Kondicijski trener ženske ekipe Dinamo Moskva, Damir Kolec, sa petnaestogodišnjim iskustvom rada u odbojci u svojem izlaganju naglasio je i prikazao preventivne vježbe u zagrijavanju za uvodni dio treninga ili utakmice. 

Drugi dan seminara, izbornik ženske seniorske reprezentacije Daniele Santarelli, započeo je s jednim teoretskim predavanjem, a nakon toga i praktičnim prikazom s temom Bloka i sa svime što ta faza podrazumijeva prije, za vrijeme i nakon njezinog izvođenja. 

Sudac Miroslav Milinović, napravio je kratki pregled odbojkaških pravila u periodu od 2017. do 2020. godine s naglaskom uloge trenera u provođenju istih. 

Mirjana Milić, docentica s Kineziološkog fakulteta u Splitu, u kraćoj prezentaciji  iznijela je preliminarne podatke nedavno provedene ankete “Usporedna analiza percepcije trenera o stanju u nacionalnim savezima”. Vladimir Jolić, statističar i koordinator za sustav “Data Project” u Hrvatskom odbojkaškom savezu, upoznao je trenere s mogućnostima korištenja različitih sustava i alata Data Project-a. 

Osim navedenih predavanja svi treneri zaprimili su prigodni poklon s edukativnim materijalima koje je osigurao Hrvatski odbojkaški savez. 

Na kraju, završetkom središnjeg trenerskog seminara, najavljeno je održavanje regionalnih seminara u rujnu 2019. godine za trenere nižih liga i mlađih uzrasta.

Komentari