ODBOJKA

Foto - Ukrajina bolja od hrvatske reprezentacije i u uzvratu

HOS

Objavljeno: 26.05.2022. 22:08

Zadnja izmjena: 26.05.2022. 22:11

Uzvratna utakmica Hrvatske i Ukrajine, zbog toga što gosti zbog rata u svojoj zemlji ne mogu biti domaćini, odigrana je odmah dan nakon prve, također u Varaždinu. I zapravo je bila pravi nastavak susreta od dana ranije, po pitanju rezultata i zanimljivosti. Naime, u prvom susretu, koji je završio s 3:1 za Ukrajinu, Hrvatska je selekcija iz seta u set bivala sve bolja i spremnija, tako da je doista malo nedostajalo da taj susret ode u rulet petog seta. 

“Nažalost danas je opet Ukrajina pobijedila rezultatom 3:1. Ne znam što nam je nedostajalo. Mislim da smo radili dosta grešaka na servisu te onda automatski ne možemo biti agresivni u bloku i obrani. Mislim da je to bio ključ u ova dva dana. Kratak smo period zajedno, imamo još puno mjesta za raditi i napredovati. Nadam se da što vrijeme ide dalje da ćemo biti sve bolji i bolji. U subotu igramo protiv Danske, imamo par dana pripreme za utakmicu. Želimo ih dočekat spremni.” – izjavio je Ivan Zeljković.

I baš na krilima tog susreta odigran je uzvrat, u kojem su gosti iz Ukrajine nominalno bili domaćini. I u kojem su na kraju konačno ponovno slavili sa 3:1 (25:23, 20:25, 25:20, 25:17). Hrvatska je nacionalna vrsta, oslabljena za neigranje iskusnog Filipa Šestana, člana prve postave, kojeg muči stopalo, odigrala hrabru utakmicu u kojoj niti jednog trenutka nisu bili inferiorni favoriziranom suparniku, koji na CEV rang listi zauzima 11., a Hrvatska 16. mjesto.  

Tijek  susreta

Poveli su Ukrajinci sa 7:3 i 19:13 u prvom setu, ali Hrvatska stiže na samo poen zaostatka u samom finišu, bilo je 23:22 za Ukrajinu. I osvojili su ga Ukrajinci, tijesno s 25:23. Zato Hrvatska pojačava pritisak u nastavku i preuzima vodstvo, najprije 7:2, pa 18:13, do konačnih 25:20. U tom periodu igre Hrvati su napravili 5 poena as servisima, uz 2 bloka, dok su Ukrajinici tu upisali nulu. U trećem se igra poen za poenom, nitko se ne uspijeva odlijepiti većom razlikom u prvom dijelu, da bi na kraju našu selekciju riskantni servisi koštali gubitka seta. Naime, u prva tri seta, uz 7 as servisa, zabilježili su i 16 pogrešaka servisa, dakle direktnih poena poklonjenih suparniku.

Četvrti je set stoga bio presudan i tu su naši igrači ipak podlegli pritisku, jer se tu riješavalo pitanje pobjednika. Izbornik Enard kod 3:6 pokušao je promjenom organizatora igre, umjesto Bakonija ušao je Višić, malo promijeniti ritam igre, no Ukrajinici su iskusna momčad koja nije propuštala do tada stečeno. Razultat je neminovno odlazio na stranu Ukrajine. Imali su 12:6 i 20:10, i na kraju set završili pobjedom 25:17.

Na kraju statistika je pokazala da su obje momčadi imale 7 as servisa, Hrvatska je bila bolja u bloku, s 12 poena prema 9 Ukrajine, dok su naši suparnici imali 51 poen u napadu, prema naših 41. Hrvatska je reprezentacija imala i 28 neforsiranih pogrešaka, od čega 20 na servisu, (25 Ukrajina), uz solidnih 42% prijema servisa.  Petar Đirlić i Marko Sedlaček sa 16 poena najučinkovitiji u našim redovima.

Za Hrvatsku sunastupili: Petar Visić, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak Vidaković, Bernard Bakonji, Marko Sedlaček, Tino Hanžić, Filip Šestan, Petar Dirlić, Hrvoje Pervan, Tomislav Mitrašinović, Ivan Mihalj, Stanko Stanković, Ivan Zeljković. Izbornik Hrvatske je Cedric Enard, pomoćni treneri su Tomislav Ćošković te Mario Teppert. Kondicijski trener je Gael Querin. 

Iduće utakmice hrvatske reprezentacije su u subotu, 28. svibnja s Danskom te 1. lipnja sa Španjolskom u 19.30 sati u Varaždinu. Final Four Europske Zlatne lige za odbojkaše održat će se u Varaždinu 18. i 19. lipnja. Sve utakmice hrvatskih odbojkaških reprezentacija u Zlatnoj europskoj ligi u izravnom su prijenosu na Sportskoj TV.

Komentari