Ultramaratonac Ivan Jelavić uspješno istrčao četiri dvanaestsatne Earth run utrke

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 03.05.2013. 08:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Ultramaratonac Ivan Jelavić uložio je izniman napor i uspješno istrčao četiri dvanaestsatne Earth run utrke, čime je taj projekt došao do pola puta svog zacrtanog cilja.

Taj iznimno uporan,svestran i posve netipičan trkač, težak 96 kilograma i visok 190 centimetara počeo je trčati početkom travnja po jedan 12-satni ultramaraton tjedno kojima povezuje hrvatske gradove i nacionalne parkove.

Mirnoći ga uči njegov mentor i prijatelj Saša Radotić, iskusni ultramaratonac i fizioterapeut koji često trči s njim te vodi brigu da Jelavić uspješno završi utrku.

Prvu utrku na Mljetu obilježilo je olujno nevrijeme, ali se Jelavić hrabro upustio u ovu igru s prirodom. Organizator je u nekoliko navrata bio u iskušenju prekinuti utrku.

Druga utrka bila je posvećena nacionalnom parku Kornati, a trčalo se u Varaždinu.

Treća utrka je bila u lijepom ambijentu nacionalnog parka Krka. Staza je bila teška i zahtjevna sa puno uspona. Dvanaest sati Jelavić je trčao nošen prirodom i jer je toga dana bio Dan planete Zemlje.

Četvrta utrka posvećena je nacionalnom parku Paklenica, a trčalo se u Karlovcu. Vrijeme idealno, ali staza koja je bila oko trgovačkog centra Supernova kružna i možda najteža do tada. Staza je imala dva prelaska preko ceste, uz zaglušujuću buku susjedne tvornice, uz prometnu cestu i smrad katrana sa gradilišta. Ovdje se je najbolje pokazalo da je Jelavić u najtežim situacijama zapravo najbolji. Cijela ekipa od tridesetak ljudi na čelu sa Ervinom Poljakom, glavnim voditeljem ovog mega projekta spremna je za ostale četiri utrke.
 
Inače glavni cilj ove ekološko-sportske manifestacije jest informiranje šire javnosti o problemu sustavnog onečišćenja hrvatskih nacionalnih parkova, te naglašavanje potrebe zaštite prirode i odgovornog odnosa prema okolišu i izvan granica nacionalnih parkova.

Komentari