Uoči MŽNL: Varteks petardom najavio svoj premijerni nastup

Objavljeno: 20.08.2015. 08:33

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 13:29

U subotu počinje druga sezona novooformljene Međužupanijske lige Čakovec – Varaždin. U odnosu na prošlu kad je ŽNS Varaždin imao skromnih sedam predstavnika, ove će imati još – jednog manje. U županijsku ligu ispale su Ivančica i Plitvica Selnik, a novo je ime u ovom rangu NK Varteks.

Upravo novak u ligi Varteks izaziva i najveću pozornost pred početak natjecanja. Iz nekoliko razloga. Razlog prvi, zato što za sobom povlači najveću navijačku podršku, koja se dokazivala i prethodne tri godine na županijskoj razini (s rejtingom i iskustvom navijačkog praćenja „starog Varteksa“ u prvoligaškim danima). Razlog drugi, zato što je to prvi iskorak ovoga kluba izvan okvira Varaždinske županije, ne računajući dakako prijateljske utakmice poput nedavnog spektakla s Hajdukom. Razlog treći, zato što Varteks predstavlja najmlađa momčad lige, ali i „najškolovanija“ nogometna momčad, kombinacija igrača proizašlih iz dviju najboljih nogometnih škola u županiji, nadaleko poznate Varteksove (zadnje NK Varaždina) i prve uz nju, Škole nogometa Fotex (zadnje ŠN Varteks Fotex). Razlog četvrti, zato što je u ulozi trenera poznato nogometno ime Zoran Kastel, dokazan i nekad kao igrač i danas kao trener, koji iz tih klinaca izvlači maksimum. Ima i peti razlog, a taj je što se u situaciji kad se „originalni“ Varteks gura u definitivni krah (traje stečajni postupak, klub je izbrisan iz svih natjecanja i na njegovo mjesto postavljen izmišljeni novi Varaždin Varaždin, dosad Varaždin ŠN) događa trenutak kad se dva mala kluba lokalnoga karaktera bore za gradsku (i županijsku) prevlast, ali i za „titulu“ pravog sljednika originalnog Varteksa iz 1931. Jedni uz milost čelnika Grada i domicilnog nogometnog Saveza (i planirani novac iz proračuna) ali i bez adekvatne baze simpatizera ili navijača, drugi uz navijačku podršku i puno vlastitog rada, sportskog i onog pratećeg (proširenje igrališta, ograđivanje, lov na sponzore...).

U sportskom smislu, Varteks je prošao odlične pripreme. Nedostaci su definitivno mladost momčadi i neadekvatna širina klupe, međutim prednost pred konkurencijom su visoka razina tehničke i taktičke potkovanosti, a uz ta dva elementa i količina trke i borbenosti koju Kastelovi tinejdžeri iskazuju iz utakmice u utakmicu. Pokazala je to i nedjeljna generalka u Biškupcu, kad je Varteks protiv domaće Mladosti odigrao poluvrijeme iz snova; tek s jednom ili dvije nerezonske lopte, sve ostalo je bilo tečno, kao po špagi, vidljivo naučeno i istrenirano. Lepršavo kao u najboljim danima ponosa i slave, tipično varteksovski. Rezultat je bio adekvatno mjerilo, na poluvremenu je bilo – 0:5! Sve je začeo već u 6. minuti europogotkom s 27-28 metara (od prečke) novak iz Varaždin ŠN-a Boban, pet minuta kasnije malonogometnu akciju zaključio je za 0:2 Kuhar, u 22. minuti već je bilo 0:3 (N. Puclin), u 35. se Boban i drugi put upisao u listu strijelaca, a tri minute prije odmora J. Puclin povisio na 0:5. U drugom poluvremenu, uz kontinuirani prolom oblaka, igra se razvodnila, domaći uspjeli smanjiti na konačnih 1:5, međutim odličan dojam koji je ostavio Varteks ponudio je uvjerenje da „ples“ međužupanijskom ligom neće trajati jedno ljeto kao u svrevremenskom hitu Per Olofa Ekströma. Bar ne u onom negativnom smislu. U onom pozitivnom, s ciljem borbe za Treću HNL, navijači Varteksa se također ne usude nadati, bar dok ne krene, dok ne opipaju bilo drugih, neosporno iskusnijih momčadi. Za početak, raspored im odmah nudi županijski derbi, u Hrastovskom u nedjelju (17:30) kod Zadrugara, najbolje plasirane momčadi iz Varaždinske županije prošle sezone (6. mjesto). Bolji test teško da su u Varteksu mogli zamisliti, budući da Zadrugar sličan plasman planira i u prvenstvu koje tek što nije krenulo.

Što se ostalih predstavnika Varaždinske županije tiče, Jalžabet i Zelengaj trebali bi također stanovati u gornjem domu tablice; prvi s kvalitetom Medveda i Hanca, ali i stečenim iskustvom prošle sezone, drugi s najvećim mogućim pojačanjem, povratnikom kapetanom Borisom Ismajlovskim (prošle sezone igrao u slovenskom Ormožu). Plitvica iz Gojanca i Novi Marof nude mnoštvo upitnika, na neke su možda odgovorili kup rezultati proteklog vikenda. Novi Marof je primjerice s glatkih 3:0 prošao Obreš (koji je kolo ranije na jedanaesterce izbacio Varteks, nakon 2:2 u 90 minuta igre), Plitvica iz Gojanca pak je u Hrastovskom odigrala 3:3 (i izgubila na penale 6:7). Sve u svemu, razloga i oni očekuju dosta ima, čeka nas očito zanimljivo prvenstvo.

Iako, neutralni analitičari i prognozeri uvjereni su da „naših“ neće biti u borbi za sam vrh. Glavni favoriti za titulu i opet su Nedelišće i Rudar iz Murskog Središća, prvak i viceprvak prošle sezone, u dolazećoj možda čak i s malom prednošću „rudara“, navodno spremnijih no ikad za vrh. Vikend je pred nama, može početi!

Parovi 1. kola MŽNL – subota (17:30): Centrometal – Jalžabet, Nedelišće – Graničar (K), Sloboda (S) – Mladost Komet (P); nedjelja (17:30): Zadrugar – Varteks, Novi Marof – Zelengaj, Pušćine – Plitvica (G), Naprijed – Polet (SMnM); srijeda (17:30): Rudar (MS) – Međimurec.

Komentari