STOLNI TENIS

Uz pomoć "varaždinske veze" HSTS i NR Kina potvrdili nastavak suradnje

HSTS

Objavljeno: 15.09.2020. 18:19

Zadnja izmjena: 15.09.2020. 18:21

Danas je u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora održana video konferencija kojom je potvrđen nastavak suradnje Hrvatske i Kine, odnosno Hrvatskog stolnoteniskog saveza i veleposlanstva NR Kine u Hrvatskoj.

Važna vijest za hratski stolni tenis, jer nije mala stvar imati za partnera najmoćniju stolnotenisku silu svijeta. Suradnja je uspostavljena 2018., a osim sponzorskog dijela tada je dogovorena i razmjena trenerskih kadrova. Vrlo brzo u Hrvatsku su stigla tri kineska trenera sa Shanghai University of Sport - China table tennis collegea, koji su nekoliko mjeseci obilazili naše klubove.
Kineska veleposlanica u Hrvatskoj, Njezina Ekselencija Xu Erwen prisjetila se u prigodnom govoru putem video-veze velikih sportskih uspjeha Hrvatske u posljednje vrijeme, pridodavši kako Hrvatska i Kina u sportu surađuju ne samo u stolnom tenisu, već jednako tako i u vaterpolu, rukometu, gimnastici...
- Ono što nas je uvijek kod vas dojmilo, ali i što me mnogi moji sunarodnjaci pitaju, da im nije jasno kako jedna država od samo četiri milijuna ljudi može imati tako izvrsne svjetske rezultate u praktički svim sportovima, rekla je kineska veleposlanica.

Primjer rukometa


- Prošle je sezone u regionalnoj SEHA ligi, prvi puta sudjelovala i jedna kineska momčad. Trenirali su i bili smješteni u Hrvatskoj, ovdje su igrali utakmice, a i vodio ih je hrvatski stručni stožer. To je jedinstveni primjer u svijetu da neka kineska ekipa igrala službeno natjecanje u Europi, a poveznica je bila upravo Hrvatska. Nadalje, postoji i odlična suradnja Kineziološkog fakulteta u Zagrebu s Pekinškim sportskim sveučilištem. Međutim, suradnja Hrvatske i Kine se ne razvija ne samo na sportskom polju već i u svim drugim aspektima, rekao je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, te zaključio.
- Ovaj sporazum je dokaz izvrsne suradnje Kine i Hrvatske na području sporta, koja traje 15-tak godina. Za naš stolni tenis je to značajno jer ako od nekog možemo dobiti transfer znanja u ovom sportu onda su to baš Kinezi.


Na konferenciji je još sudjelovala i Tian Yuan, kineskinja s "varaždinskom putovnicom" članica stručnog stožera ženske reprezentacije, koja je odigrala ključnu ulogu u ovom sporazumu.

Komentari