ZALATNA LIGA

Varaždinska Arena sretna za odbojkašku reprezentaciju

HOS

Objavljeno: 20.06.2022. 08:15

Zadnja izmjena: 20.06.2022. 08:55

Nakon odlične subotnje utakmice polufinala završnog turnira Zlatne skupine Europske lige hrvatskih odbojkaša protiv reprezentacije Turske, ali nažalost poraza u iznimno zreloj i hrabroj borbi, hrvatska je izabrana vrsta nakon samo nepunih 17 sati smogla koncentracije za još jednu veliku utakmicu u kojoj je pred kraj ponestalo malo svježine i snage, ali srećom nije karaktera koji ova momčad definitivno ima u velikoj količini.

U borbi za treće mjesto i brončanu medalju Zlatne Europske lige senzacionalno su pobijedili Ukrajinu s 3:2 (25:20, 25:20, 18:25, 17:25, 17:15),  revanširavši im se ujedno tako za dva uvodna poraza u skupini od 1:3.

Prva medalja

„Jako iscrpljujuća utakmica, dobro da smo je završili u ovakvom stilu, pobjedom u petom setu. Jako važna utakmica za nas, ovo nam je prvi put da imamo medalju sa Zlatne europske lige. Pobjeda nam je ogromni poticaj s obzirom da smo mlada momčad bez igrača koji su se umirovili. Ispred nas su Mediteranske igre, vrlo bitan turnir na koji idemo u istoj ekipi te napadamo medalju.”- istaknuo je reprezentativac Petar Đirlić dok je reprezentativac Kruno Nikačević zaključio: “Jučer i danas pokazali smo visoku kvalitetu igre, igrali smo sjajno tijekom grupne faze te mislim da je ovo zasluženi rezultat. Treće mjesto je veliki uspjeh za Hrvatsku mušku odbojku. Jako me veseli što smo rasli iz utakmice u utakmicu i što nam slijede Mediteranske igre kao i kvalifikacije za Europsko prvenstvo.”

Značajan rezultat

Ukrajinci su kod vodstva Hrvatske od 5:1 morali tražiti prvi predah, ali domaćin je nezaustavljivo jurio dalje. Hrvatska je dva puta imala vodstvo od +7 (16:9 i 21:14), da bi na kraju rutinski odradili prvi set s 25:20.

U drugom setu Ukrajinci još više pritišću, pa hrvatski izbornik Enard kod 12:14 traži time-out nakon kojeg na servise Mihalja njegova momčad radi seriju od 4-0 za vodstvo od 16:14. Dovoljan poticaj za miran završetak seta sa 25:19 u kojem su imali 5 blokova.

Treći je set uvijek neugodan za momčad koja vodi 2-0 poput Hrvatske, jer je Ukrajini to bila slamka spasa, pa su još više pojačali agresivnost i rizik u igri, nemajući više što izgubiti. Rezultiralo je to njihovim stalnim vodstvom u trećem setu u kojem je izbornik Enard startera Hanžića zamijenio Zeljkovićem na poziciji primača-pucača, zvao time-out na 4:9 i 6:13, sve bez većeg uspjeha. Ukrajinci su taj period igre dobili s 25:18 i s puno motiva ušli u nastavak meča u kojem se igra Hrvatske neobjašnjivo počela raspadati, pa je rulet petog seta morao odrediti konačnog pobjednika, jer je četvrti pripao Ukrajini s 25:17.

U petom je setu došao do izražaja karaktera ove momčadi, izvukli su meč u situaciji kada je ponestalo svježine, i kada su primači-pucači dali možda manje poena od očekivanog, a i treba znati da su Hrvati cijeli susret odigrali bez kapetana Sedlačeka. Korektor Petar Đirlić zbog toga je povukao još jače, s 29 poena, a srednji bloker Kruno Nikačević dodao je 11 poena.

Imali su Ukrajinci meč loptu kod 14:13, ali nije bilo dovoljno, Hrvatska je imala dovoljno hladnokrvnosti preokrenuti sve i pobijediti 17:15.  Velika pobjeda, prije svega izborena srcem.

Komentari