Od Slavije do stečaja

Varaždinski nogometni klub koji nas je činio ponosnim danas slavi svoji 85. rođendan

Objavljeno: 03.06.2016. 10:49

Zadnja izmjena: 03.06.2016. 11:11

Foto: Arhiva

Varaždinski športski nogometni klub danas slavi svoj 85. rođendan, riječ je o nekadašnjem Varteksu simbolu varaždinskog kraja.

Baš taj klub je u postupku stečaja, a prebogatu povijest prisvojio si je NK Varaždin Varaždin koji se danas natječe u 3.HNL Istok. Tu i tamo si tu povijest prisvaja i navijački Varteks, iz čijeg tabora su znali tvrditi da su oni nasljednici "onog pravog Varteksa".

No, prava istina je da ta povijest ne pripada ni jednom ni drugom klubu, već nogometašima, trenerima, sportskim djelatnicima, koji su u 85 godina postojanja kluba, dali dio sebe.

Osnovan 1931. godine

Osnovan je 3. lipnja 1931. pod imenom Slavija i najveći uspjeh je igranje u nacionalnoj ligi u sezoni 1938./39.. Godine 1941. je privremeno ukinut, ali se ponovno osniva 1945. godine pod nazivom Tekstilac. Godine 1958. godine postaje Varteks i  pod tim imenom postaje i najpoznatiji. Za vrijeme bivše Jugoslavije, klub su glavnom natjecao u drugom ili trećem rangu, a najveći uspjeh je finale Kupa maršala Tita 1961.godine.

S hrvatskom samostalnošću postaje članom 1.HNL i osvojio tri treća mjesta. Najbliže osvajanju titule Varaždinci su bili u sezoni 1995./96., no iz dobro poznatih razloga titula je ostala u Zagrebu. U Hrvatskom kupu šest puta su bili u finalu, no ni jednom nisu uspjeli osvojiti trofej. Varteks je posljednji klub koji je prezimio u Europi, igrajući četvrtfinala Kupa kupova protiv Mallorce, a svima će u sjećanju ostati pobjeda protiv Aston Ville u UEFA ligi.

Mario Manola

Najbolji strijelac u povijesti kluba je Mario Manola koji je na 219 utakmica postigao 107 pogodaka. Naravno klub je dao mnoge poznate nogometaše i trenere i tu svako ističu Zoran Brlenić, Dražen Besek, Dražen Ladić, Marijan Mrmić, Danijel Štefulj, Silvestar Sabolčki, Davor Vugrinec, Samir Toplak, Zlatko Dalić, Branko Ivanković, Leon Benko, Miljenko Mumlek, Dario Jertec, Veldin Karić, Josip Brezovec i današnji reprezentativac Marko Rog.

Inače, klub je 2010. godine promijenio ime u NK Varaždin, a zbog toga su navijači White Stonesi 29. travnja 2011. osnovali novi klub NK Varteks.

Potonuće

Dvije sezone nakon promjene imena zbog blokade Milana Pavličića i još nekolicine igrača, klub je izbačen iz najvišeg ranga. Krajem srpnja 2013. godine suspenzija NK Varaždinu je skinuta i klub se manevrom ubacio u 3.HNL Sjever. Odigrao dvije sezone, a kasnije su uslijedile 'lude' promjena imena.

Klub s 85 godina bogatom poviješću preimenovan je u Varaždinski športski nogometni klub i trenutno je u stečajnom postupku. Varaždin Škola nogometa koja je osnovana 2012. preimenovana je u NK Varaždin Varaždin i nastavila je natjecanje u 3.HNL Istok ove sezone.

Pokušalo se ove sezone povezati čelne ljude NK Varteksa i NK Varaždina, no do dogovora da Varaždin ima jedan jedinstveni nogometni klub, nije se došlo. Ako se tako nastaviti ni jedan pehar s nekog ozbiljnijeg natjecanja neće se dodati u vitrine kluba prebogate povijesti, a ozbilnji nogomet na stadionu Varteksa neće se igrati još jedno vrijeme.

Komentari