Zlatko Ivanković: "Ušminkani" stadion Varteksa zadovoljava tek dio standarda UEFA-e

Objavljeno: 02.07.2015. 15:06

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 08:01

Foto: FOTO: Siniša Sović

Uz Arenu na Dravi stadion Varteksa je najreprezentativniji sportski objekt u Varaždinu koji je u današnjem obliku završen u vrijeme kada je na čelu NK Varteks bio Anđelko Herjavec. Nedavno održane pripremne utakmice između izabranih vrsta Hrvatske i Gibraltara dokazale su kako stadion zadovoljava dio visokih standarda UEFA-e...  

Zapadna tribina je završena 1987. godine uoči početka "Univerzijade", a sve drugo je nakon tog perioda gradio i uređivao NK Varaždin, odnosno prije njega NK Varteks, podsjeća Zlatko Ivanković, aktualni direktor NK Varaždin.

- Najveći trošak održavanja stadiona su energenti, te ovisno o njihovoj potrošnji i plaćama održavatelja, godišnje iznosi oko 950 tisuća kuna. Taj iznos se u međuvremenu dosta smanjio jer stadion održava Zajednica sportskih udruga grada Varaždina. No, provođene su i restrikcije potrošnje vode, plina i struje,  te je i zahvaljujući tome ukupna cijena održavanja dodatno smanjena – pojasnio je Ivanković.

Utakmice samo danju

Na svemu se štedi, te više nema ni utakmica pod reflektorima. Podsjetimo, posljednja je odigrana još  2011. godine.  

- Gotovo pune četiri godine noćne utakmice se ne igraju. Kada bi ih pokušali uključiti, reflektori bi vjerojatno i bez nužnog servisa proradili. No, pitanje je koliko je žarulja uopće ispravno. Iako su troškovi manji, pogon je veći nego što je bio 2011. jer se na stadionu natječe veći broj ekipa i odigrano je više utakmica – ističe Ivanković koji je u Klub došao 1. listopada 2011., u trenutku kada je imao blokiran račun i, kako kaže, "debeli" minus.

Nakon što su izbačeni iz prve lige, u NK Varaždin ipak uspijevaju sačuvati kompletnu sportsku infrastrukturu.

- Riječ je prije svega o momčadima koje su se i dalje natjecale u redovnom sustavu natjecanja. Iznimka su godinu dana bili jedino seniori, koji se zadnje dvije godine natječu u 3. ligi – veli Ivanković.

Nažalost, Klub je proteklih godina imao velikih problema s plaćanjem energenata i posljedično, prisiljen je 2012. vratiti stadion na upravljanje Gradu Varaždinu.

- Učinili smo to prvenstveno iz razloga da se sačuva gradska imovina. U tom trenutku to je bio jedini izlaz. U protivnom, zaredala bi iskapčanja plina i struje – veli Ivanković te dodaje kako danas igrači, suci i treneri imaju sav potreban konfor.

Po njemu, uvjeti za treninge i utakmice su ostali na prvoligaškom nivou.

- U pojedinim segmentima, standard se čak i popravio. Prostori koji se koriste su u vrlo dobrom stanju. Primjerice, u svlačionice su stavljene nove pločice i klupe. Ugrađene su nove sanitarije i tuševi. Time je na stadionu Varteksa omogućeno odigravanje međunarodnih utakmica – ističe.

Nedostaju brojači karata, sjedalice...

Ranijih godina na Varteksovom stadionu igrane su utakmice mlađih selekcija reprezentacije Hrvatske. Tek nedavno je održana utakmica seniora, između izabranih vrsta Hrvatske i Gibraltara gdje su standardi vrlo visoki. No, objekt ih je ipak zadovoljio.

- Sve međunarodne utakmice, bilo koje selekcije, od onih mlađih uzrasta do seniora, isključivo ovise o odluci Izvršnog odbora Nogometnog saveza Hrvatske. One se u pravilu donose kod biranja domaćina isključivo iz pozicije koja odgovara na pitanje može li neki stadion zadovoljiti kriterije za odigravanje takvih susreta – upozorava Ivanković od kojeg doznajemo kako bi Varteksov stadion do određene razine mogao dobiti suglasnost UEFA-e za odigravanje međunarodnih susreta.

No, za igranje polufinala i finala, Ivanković smatra da bi stadion morao doživjeti značajne investicijske zahvate.

- Riječ je o nabavci brojača karata, rješavanju pitanja komfora sjedalica i uređenja požarnih putova – naglasio je Ivanković.

Treba znati da je danas Grad Varaždin u poziciji da vodi i preoblikovanje, te privatizaciju NK Varaždin u skladu sa Zakonom o sportu.

- Grad je poduzeo sve da se prva faza završi. Predan je Elaborat o preoblikovanju Kluba i čeka se suglasnost resornog ministarstva o samom Elaboratu. Potom slijedi izrada Prospekta, te utvrđivanje broja dionica i njihove vrijednosti. Ukoliko će to financijska situacija dopustiti, kada dođe vrijeme da se ponovno može preuzeti stadion na održavanje i upravljanje, NK Varaždin će Gradu Varaždinu uputiti potreban Zahtjev. Na žalost, danas to još nismo u mogućnosti – zaključio je Ivanković.    

Komentari