kroz 8 država i 6 vremenskih zona

FOTO Amir Spahić i supruga Larisa krenuli na put dug 16 tisuća kilometara i to motorom

Objavljeno: 30.07.2017. 19:17

Zadnja izmjena: 30.07.2017. 20:02

Foto: Facebook

Amir Spahić i njegova supruga Larisa prošlog su četvrtka krenuli iz Varaždina na put dug 16 tisuća kilometara. Amir je inače voditelj Centra za međunarodne projekte na FOI-u. Cilj im je stići u Kirgistan i to motorom.

Na njihovoj Facebok stranici StansExpress odlučili su izraditi javni dnevnik u kojem bilježe što sve susreću na putu, gdje su sve stali, ali i svoje doživljaje i fotografije. Čak ih je moguće pratiti u realnom vremenu: ovdje. 

- Prolazimo kroz 8 država i 6 vremenskih zona za 36 dana. Pratite nas uživo i poželite nam sreću. - stoji na njihovoj stranici. 

Prva postaja i prvi cilj bila je vožnja do Lavova duga 880 kilometara.

- Vrijeme je bilo idealno, baš ugodno za vozanje na motoru. Uvidjeli smo koliko su mađarske ravnice dugačke i prostrane kad smo ih morali u jednim danu proći. Uživali smo u pogledu na jezero Balaton, a navigacija nas provede i kroz sam centar Budimpešte. Uvijek se lijepo vratiti u ovaj zanimljivi grad. -  napisali su u svom dnevniku na prvom danu putovanja.

Vozili kroz Karpate

Do ukrajinske granice napravili su dvije pauze, a potom su bez problema prošli granicu gdje ih je dočekala cesta koja je bila u katastrofalnom stanju.

- Užitak je bio voziti se kroz Karpate. Pauze nije bilo do Lavova (3,5h vožnje). Valjalo je doći prije mraka. Pronašli adresu iznajmljene sobe u socijalističkom stilu. Domaćin Pavel prijatan i druželjubiv. Iako preumorni godila nam je šetnja do centra, da protegnemo noge. Petak navečer u Lavovu vrvi životom. Na sve strane mladi. Prvu vremensku zonu prešišali. Sada smo sat unaprijed. Nešto se uspjelo pofotkati tokom vožnje pa da vam bar mali dio prenesemo i putem fotki. A sada zasluženi odmor. Sutra nas čeka 500km do Kijeva. Laka vam noć. I hvala što nas bodrite.- napisali su Amir i Larisa.

 

Da su do Kijeva ceste odlične i da je većinom autoput Amir i Larisa napisali su kako se u Ukrajini svi ludo voze i prestižu redovno preko pune crte, ali da motoristima izlaze u susret i miču se koliko mogu.

- Uz cestu se povremeno naiđe i na ogromna polja suncokreta. Pored jednog smo napravili pauzu i duže uživali u pogledu. Nekako smo uspjevali izbjeći kišu sve do pred kraj rute. Sa kišnim odijelima nema velike brige. Brzo navuci i vozi. Putem stali i uzeli gljiva lisičarki (lisički na ukrajinskom) koje prodaju pored šume iz koje su i brali. Stigli do Kijeva koji je opća ludnica. Grad je ogroman. Ima više od 2,5 miliona stanovnika. Smještaj smo dogovorili preko couchsurfing. Dočekao nas je ukrajinski par Vitaliy sa svojom ženom Valerie. Baš su nas lijepo primili i večeru spremili, a mi je još upotpunili odličnim umakom od lisičarki u bešamel sosu. I oni kao mi putuju po svijetu motorom. - pišu Larisa i Amir.

Nisu išli u obilazak Kijeva jer je bilo poprilično kasno, a za to treba vremena, to će kaže na povratku. Iako ih čeka još dug put, tamo i natrag, ne sumnjamo kako je ovo dvoje otišlo na vožnju života, a sve što im mi možemo poželiti je sretan put!

Komentari