Bliži se zima: Od 15. studenoga zimska oprema obavezna na zimskim dionicama cesta

Objavljeno: 15.11.2014. 12:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - arhiva eVaraždin

Od danas, 15. studenoga na svim zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj obavezno je korištenje zimske opreme.

Podsjetimo, zimske dionice u Varaždinskoj županiji su autocesta A4 (GP Goričan – Varaždin – Novi Marof – Zagreb), državna cesta D2 (GP Dubrava Križovljanska – Petrijanec – Hrašćica – Gojanec – Poljana Biškupečka – Turčin) te državna cesta D 528 - od rotora u Turčinu do spoja s autocestom A4.

Obaveza korištenja zimske opreme na zimskim dionicama propisana je u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, a odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Novčane kazne za prekršaje u ovom slučaju iznose od 5 do 15 tisuća kuna za pravnu ili fizičku osobu obrtnika ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom, od tisuću i pol do pet tisuća kuna kazna je za odgovornu osobu u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, dok će se novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kazniti vozač.

Iako još uvijek traje razdoblje neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine, iz policije podsjećaju da nas u predstojećem razdoblju očekuju niže temperature te mogućnost snijega, odnosno zimski uvjeti na cestama.

Prema zakonskim odredbama, za vrijeme zimskih uvjeta na cestama, odnosno kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica, zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Također, vozač motornog vozila dužan je prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po toj naredbi, policijski službenik isključit će vozilo iz prometa. Isključenje vozila iz prometa traje sve dok se ne otklone razlozi zbog kojih je vozilo isključeno.

Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tok prometa (parkiralište, ugibalište i sl.), a najkasnije u roku od 12 sati vozač je dužan ukloniti isključeno vozilo s ugibališta i sličnih mjesta.

Novčana kazna u ovom slučaju iznosi od 10 do 30 tisuća kuna za pravnu ili fizičku osobu obrtnika, te od tisuću i pol do pet tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registracijske pločice. Novčanom kaznom u iznosu od tri do sedam tisuća kuna, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od jednog mjeseca do dvije godine.

Policija također podsjeća da u razdoblju zimskog računanja vremena, koje je započelo 26. listopada, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Novčana kazna predviđena za prekršaj u ovom slučaju iznosi 300 kuna.

Komentari