BMW M4 GTS - službeno najbrži cestovni BMW

Objavljeno: 08.10.2015. 16:53

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 12:51

Foto: BMW

Nakon što je predstavljen kao MotoGP "Safety Car" i kao sam koncept u kolovozu ove godine, BMW je konačno predstavio svoj najbrži cestovni automobil - M4 GTS.

Prateći uspjeh M3 GTS modela iz 2010. godine, novi 2016 M4 GTS je također dvosjed ogoljen do kraja te će se proizvesti samo u 700 primjeraka. Kao i standardan M4, GTS model će imati 3.0 litreni twin-turbo motor, ali uz već prikazano na "Safety Car" modelu, imate će novost iz BMW-a - vodeno ubrizgavanje. Naime, radi se o sustavu koji putem vodenih pumpi ubrizgavati vodu u usisnik zraka na motoru, tako dodatno rashlađujući topli zrak koji je već prošao kroz hladnjak. S tim se dodatno povećava gustoća zraka što će dodatno poboljšati sagorijevanje što za rezultat može imati povećanu snagu motora, ali i smanjenu potrošnju. Najzanimljivije je to što će se voda morati točiti kao što se toči gorivo, samo 5 puta rjeđe. Samo spremište za vodu može primiti 5 litara tekućine.

Ono što se dobilo s vodenim ubrizgavanjem je veća snaga, pa je tako povećana s 425 na 493 konja, uz puno manju šansu da će vam se motor tresti ili "kašljucati" u nekim nižim okretajima.

S tom većom snagom, M4 GTS će biti 0.3 sekundi brži od "običnog" M4, pa će tako do stotke juriti za 3.8 sekundi. Maksimalna brzina će biti limitirana i to na 305 km/h.

Još jedna zanimljivost kod ovog modela je da će on biti prvi automobil na svijetu koji će koristiti OLED tehnologiju osvjetljavanja.

BMW M4 GTS kreće u proizvodnju trećem mjesecu sljedeće godine i cijena će se kretati oko 1.2 milijuna kuna, što će ipak biti izazov za sve obožavatelje BMW automobila.

Komentari