Fiat bi mogao preuzeti većinski paket Chryslera

Objavljeno: 06.01.2011. 15:12

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: -

Fiatov i Chryslerov izvršni direktor Sergio Marchionne rekao je talijanskim novinarima kako postoji mogućnost da Fiat preuzme kontrolni paket od 51 % dionica američke automobilske kompanije, piše automanija.com

Naime, Fiat je tijekom velike gospodarske krize uspio doći u posjed 20 % dionica te kompanije bez plačanja istih, već na način da je obećao u zamjenu za njih ulaganje u proizvodnju. Zanimljivo je to da bi Fiat mogao tijekom ove godine i povećati udio u Chrysleru na 35 posto, ako će zauzvrat ispuniti tri uvijeta.

Prvi uvijet odnosi se na ustupanje agregata sa četiri cilindra i malom potrošnjom, a koji bi se proizvodio u Chryslerovoj tvornici. Drugi uvijet ovog dogovora je da Fiat zaradi minimalno 1.5 milijardi dolara izvan teritorija SAD-a. Posljednjih 5 posto iz ovog dogovora Fiat će dobiti ako pomogne Chrysleru na razvoju kompaktnog automobila, a koji bi trošio manje od 5.9 litara na 100 prijeđenih kilometara.

Ako Fiat ispuni navedene uvijete, ostat će mu još samo 16 posto dionica koje bi morao otkupiti kako bi preuzeo većinski paket. No, za taj bi posao Chrysler morao prvo vratiti 7.4 milijarde dolara državnih pozajmica, a čelni čovjek Fiata vjeruje kako bi se to moglo desiti već u prvom kvartalu ove godine.


Marijan Malčević / Automanija.com

Komentari