Genijalna ideja

Ford Mustang: Dvije generacije na jednom mjestu

Piše: index.hr

Objavljeno: 06.05.2016. 15:00

Zadnja izmjena: 06.05.2016. 15:02

Ako nije najbolji onda je svakako najizravniji način da se usporede prva i zadnja generacije Mustanga. 

Upravo to je učinio Ford u suradnji sa NHIF (National Inventors Hall of Fame Museum) spojivši dvije polovice Mustanga, jednu iz 1965. godine i drugu pola stoljeća mlađu. Iako je tema izložbe sustav patentiranja i svih oblika zaštite intelektualnog vlasništva, mnogi od nas pažnju će radije posvetiti dizajnerskoj osnovi Mustanga koja je usprkos drastičnim promjenama ostala zadržana. Ovaj izložak omogućuje posjetitelju da se na najbolji način osvjedoči u promjene koje su se desile u autoindustriji u posljednjih pedesetak godina. 

Ford Mustang je lansiran daleke 1964. godine, a nakon vrhunskog prodajnog rezultata od oko milijun prodanih primjeraka u 18 mjeseci Ford je podnio stotinjak patenata. Među njima je zvučnik na stražnjem sjedalu, električno sklapanje krova i poluga pokazivača smjera koja se sama vraća u početni položaj.

"Tada se u pogledu dizajna zbog brzine promjena nisu podnosili patenti, a danas samo Mustang ima 36 patenata po pitanju dizajna, što mu osigurava unikatan izgled", kaže Chris Danowski, Fordov šef za komercijalizaciju tehnologije i zaštitu intelektualnog vlasništva. 

Izvor: index.hr.

Komentari