Opel Ampera stiže u prodaju krajem godine

Objavljeno: 04.08.2011. 15:24

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: automanija.com

Prodaja Opel Ampere prvog Opelovog elektičnog automobila počela je u lipnju, a  tehnološki blizanac Chevroleta Volta prezentiran je novinarama, prenosi automanija.

Ampera je automobil čije kotače u svakom trenutku pokreće električna energija preko elektromotora snage 111 kW (150 KS), iako ima i benzinski motor, koji služi kao generator. Potpuno napunjena 16-kilovatsatna litij-ionska baterija daje voznu autonomiju na čisti električni pogon između 40 i 80 kilometara, ovisno o terenu, tehnici vožnje i temperaturi.

Amperin pogonski sustav Voltec osigurava živahne performanse i obećava izvanredno iskustvo vožnje. Trenutačni okretni moment od 370 Nm osigurava ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko 9 sekundi te najveću brzinu od 161 km/h.Amperin pogonski sustav radi gotovo bešumno te nudi visoke performanse u pogledu izolacije od buke i vibracija čak i prilikom vožnje u načinu rada s produljenim dosegom.

Amperina kombinacija  električnog i benzinskog motora, prema odredbi ECE R101 za mjerenje potrošnje goriva i emisije ugljičnog dioksida, troši manje od 1,6 litara goriva na 100 km i emitira manje od 40 g/km ugljičnog dioksida.

Jednako revolucionaran kao Amperin pogonski sustav Voltec je i njen izgled koji će privući svačiju pažnju. Elegantna i aerodinamički učinkovito oblikovana vanjština skriva kabinu u kojoj su uobičajeni instrumenti i brojčanici zamijenjeni zaslonima u boji visoke razlučivosti i osjetljivima na dodir.

Umjesto uobičajenih instrumenata, ispred vozača nalazi se informacijski centar – podesivi grafički zaslon. Dizajniran kako bi ga bilo što lakše koristiti, informacijski centar je uparen sa zaslonom u boji osjetljivim na dodir koji se nalazi na vrhu središnjeg dijela. On je primarno sučelje za upravljanje multimedijskim sustavom, navigacijom, klimatizacijom te služi za nadzor punjenja i trošenja energije.

U kabini se nudi razina prostranosti, udobnosti i luksuza kakvu biste očekivali od vrhunskog kompaktnog automobila iz premium segmenta: pet vrata, udoban smještaj za četiri odrasla putnika i kapacitet prtljažnika od 310 do 1005 litara. Baterija je smještena nisko ispod srednjeg dijela automobila, što omogućuje da se naslon stražnjih sjedala preklapa posve ravno.

Ampera ima bogatu opremu. Pored elektroničke kontrole klimatizacije i radija s kontrolama na upravljaču kao dijelovima standardne opreme, kao opcija ponuđen je i vrhunski audiosustav tvrtke Bose® zajedno s navigacijom.

Boseov®  audiosustav iz energetski učinkovite serije nudi vrhunsko iskustvo slušanja glazbe, a istovremeno troši 50 posto manje energije od uobičajenog automobilskog audiosustava sličnih performansi. Multimedijski sustav uključuje šest zvučnika i subwoofer, 60-gigabajtni čvrsti disk s mogućnošću pohrane 30 GB glazbe, satelitsku navigaciju s dinamičnim navođenjem u stvarnom vremenu, kontrole na upravljaču, glasovne komande te hands-free telefoniranje uz korištenje Bluetootha.

Električni sustav grijanja i klimatizacije u kabini koji uključuje grijana prednjih sjedala osigurava udobnu vožnju u cijelom nizu ambijentalnih uvjeta. Dostupne su tri postavke klimatizacije – Fan only, Eco i Comfort – koje prilagođavaju učinak sustava klimatizacije na električni vozni doseg vozila i potrošnju goriva.

Preporučena maloprodajna cijena Ampere za čitavu Europu je 42.900 eura (s PDV-om; cijene se mogu razlikovati u pojedinim državama zbog različitih paketa opreme na različitim tržištima). Opelova cjenovna politika uklanja svaku mogućnost zabune jer se uvijek navodi ukupna cijena automobila skupa s baterijom.

Prvi europski kupci Opel Amperu bi trebali dobiti krajem godine dok u Hrvatskoj prodaja nije izvjesna.

Izvor: automanija.com

Komentari