Ponašanje mladih vozača je vrlo rizično

Objavljeno: 05.03.2015. 21:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Izvor: icandrive.ca

Iako roditelji ne misle tako, rezultati  Goodyearovog istraživanja provedenog 2014. godine pokazuju da je ponašanje mladih vozača rizično, piše automanija.

U istraživanju je provedeno među 6805 roditelja mladih vozača u 19 država. Zanimljivo je kako je većina roditelja u Europi (84%) uvjerena da njihova djeca većinom voze sigurno usprkos tome što podaci pokazuju da je ponašanje mladih vozača za vrijeme vožnje često prilično rizično.

Potvrđuju to i zaključci  Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) prema kojima su prometne nesreće glavni razlog smrtnih slučajeva u dobnoj skupini od 15 do 24 godine u Europi . Štoviše, čimbenik rizika za sudare među mladim vozačima dva do tri puta je veći nego među vozačima s više iskustva. Prema mišljenju roditelja i instruktora vožnje osnovni je razlog nepromišljenog ponašanja mladih tijekom vožnje nedostatak iskustva i smanjena pozornost zbog mobilnih uređaja. Pokazuju to i rezultati prethodnog ispitivanja kojeg je Goodyear proveo 2012. godine na 6400 mladih vozača te koji potvrđuju da je njihovo ponašanje za volanom prilično rizično – 66% priznalo je da voze prebrzo, a 44% da za vrijeme vožnje telefoniraju bez slušalica.
Uvođenje crne kutije i postupno dobivanje vozačke dozvole

Jedna od inicijativa namijenjena povećanju sigurnosti u cestovnom prometu koja se ispitivala među roditeljima u posljednjem Goodyearovom istraživanju bila je i upotreba crne kutije (black box) – vrste tehnologije telematike pomoću koje se prati i bilježi način vožnje. Rezultati su pokazali kako  polovica roditelja mladih vozača u EU (46%) podupire uporabu tehnologije crne kutije  koja bi im omogućila praćenje brzine i načina vožnje njihove djece te kako bi imali veću kontrolu. Nadzor nad vožnjom u vozilu mogao bi osjetno smanjiti rizično ponašanje vozača, osobito mladih. Ispitivanje je, naime, pokazalo da mladi puno bolje voze ako su svjesni da ih roditelji promatraju.

U Europi je među instruktorima vožnje koji preporučuju uporabu spomenute tehnologije postotak podjednak i iznosi 47%.

Istraživanje pokazalo - ponašanje mladih vozača vrlo je rizično 02

Druga inicijativa koja je namijenjena povećanju sigurnosti u cestovnom prometu i kojoj veliku podršku pružaju i roditelji i instruktori vožnje jest postupno dobivanje vozačke dozvole.

Svrha je sustava postupnoga dobivanja vozačke dozvole osigurati vozačima početnicima vozno iskustvo i vještine, postupno i u okolini s niskim stupnjem rizika. Postupno dobivanje vozačke dozvole općenito ograničava noćnu vožnju, vožnju po autocestama, vožnju u početnim fazama bez nadzora te broj i dob suputnika, s time što postupno povlači ograničenja, a s vremenom kandidat nakon dodatne provjere može dobiti punu dozvolu.

U Europskoj uniji postupnom dobivanju vozačke dozvole sklono je 42% roditelja, a izvan EU takvom konceptu izrazilo je sklonost čak 85% anketiranih turskih roditelja.  Postupno dobivanje vozačke dozvole podržava čak i 67% instruktora vožnje.

Izvor: Automanija.com

Komentari