Sebastien Vettel u Red Bullu pobjednik VN Belgije

Objavljeno: 29.08.2011. 14:49

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: funny.nerast.info

Utrka za VN Belgije na stazi Spa-Francorchamps sigurno je jedna od najzanimljivijih utrka sezone. Ove godine ona je pripala letećem Sebastianu Vettelu koji je došao do nove pobjede,piše automanija.

Za razliku od treninga i kvalifikacija, utrka za VN Belgije vozila se po suhom vremenu. Većina se vozača na samom startu odlučila za „mekšu“ opciju kako bi bili što brži na startu. S obzirom da je krug na stazi Spa-Francorchamps osjetno duži od drugih F1 staza, vozilo se 44 kruga.

Na samom startu vodeći Sebastian Vettel je odlično startao u Red Bullu, kao i Nico Rosberg u Mercedesu GP „iskočivši“ na drugo mjesto. Jako je loše startao Mark Webber koji je pao na osmu poziciju.

Prvi jaki desni zavoj donio je dosta "nagurivanja" u kojem su na mnogim bolidima ostali ožiljci na gumama, nosu, krilima..

Michael Schumacher je zbog jučerašnjeg odustajanja na kvalifikacijama tako u utrku krenuo s 24. mjesta, no već je u prvom krugu napredovao za 10 mjesta, dokazavši da  je još uvijek prava vozačka klasa.

Sam početak utrke donio nam je dosta prestizanja i vozačkog nadmudrivanja u kojem su KERS i DRS sustavi maksimalno korišteni. Kako je utrka odmicala bilo je jasno da će to biti i prilično važna strateška utrka u kojoj će osim same snage i konja odlučivati i taktika broja izmjena guma.

U 14. krugu u dvoboju Kamuija Kobajashija i Lewisa Hamiltona Britanac je obišao Japanca, ali ne za dugo. Kobajashi je koristio DRS i malo se previše zaigrao te je na kraju jednog ravnog dijela svojim prednjim desnim dijelom bolida pogodio stražnji lijevi kotač Hamiltonovog bolida što je rezultiralo nezgodnim sudarom, naravno izbacivanjem oba bolida iz utrke i izlaskom Safety Cara.

Nakon odlaska Safety Cara utrka je ušla u "strateški" dio. Vodeći vozači pokušavali su taktikom izmjene guma  i velikim brzinama zaraditi koju sekundu na čistom dijelu staze, što je izgledalo vrlo zanimljivo. U svemu tome najbolje se ipak snašao Seb Vettel koji je zasluženo odnio pobjedu.

Izvor:automanija.com

Komentari