Sustav hitnog poziva serijski u svakom novom vozilu

Piše: evz/autoklub

Objavljeno: 24.03.2015. 21:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Svaki novi automobil proizveden na teritoriju Europske unije serijski će biti opremljen univerzalnim “e-Call” sustavom automatskog obavještavanja hitnih službi u slučaju nesreće. Takvu odluku prošli je tjedan u Europskom parlamentu donio Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, čime je potvrđen dogovor 28 zemalja članica EU, piše Autoklub.

Na zasjedanju Europskog parlamenta idućeg mjeseca službeno će se ratificirati ova odluka s kojom će nova pravila postati zakon svake države članice, uključujući Hrvatsku.

Iako je u lipnju prošle godine Europska komisija kao konačni rok prilagodbe infrastrukture navela kraj 2015., rok je pomaknut do 1. ožujka 2018. kako bi se u prijelaznom razdoblju u potpunosti usavršio sustav.

Prema informacijama s terena, e-call sustav ubrzat će reakciju nadležnih službi za 40 posto u urbanim te 50 posto u ruralnim područjima, čime bi godišnji prosjek od 28.000 poginulih i 1,5 milijuna ozlijeđenih na europskim cestama mogao biti smanjen za 2500 života i nekoliko desetaka tisuća ozlijeđenih.

Uz neriješeno pitanje troška ugradnje sustava (oko 100 eura), otvoreno pitanje još uvijek je tko smije koristiti informacije vezane za vozilo. Europska komisija tvrdi da će informacije biti maksimalno zaštićene, a čak i u slučaju krađe vozila policija, oštećenik i osiguravajuće kuće do njih neće moći. E-Call se koristi isključivo za hitne intervencije prilikom nesreće.

Izvor: Autoklub

Komentari