Tesla Model X - novi SUV na struju već sada je hit među bogatašima

Objavljeno: 10.10.2015. 14:56

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 12:32

Foto: Tesla

Dobrostojeći zaljubljenici u visoku tehnologiju dobivaju novu igračku s potpisom Tesle, piše autoklub.

Elon Musk, utemeljitelj tvrtke koja će u enciklopedijama ostati upisana kao prvi serijski proizvođač luksuznih automobila isključivo na električni pogon, nakonfantastične limuzine Model S (hrvatsku registraciju nosi 9 primjeraka) ostvario je višegodišnje najave i usred Silicijske doline u Kaliforniji, u Palo Altu otkrio svoju novu bebu, Model X.

Prototip električnog SUV-a s pogonom 4x4 je doduše, prikazan još u veljači 2012., ali, sve u svemu, serijski model u konačnici ne donosi značajna odstupanja u izgledu. Međutim, od neobičnog dizajna namijenjenog nekonvencionalnim kupcima, zanimljivija je tehnologija. Prije svega, to je par stražnjih vrata u obliku ptičjih krila (Musk ih naziva sokolovim krilima). Pružaju dodatnu notu ekstravagancije, ali i dosad neviđene praktičnosti.

Zahvaljujući senzorima koji upravljaju prilagodljivim višestrukim nosačima vrata, otvaranje je moguće i kad je Model X parkiran tik do auta pored. Senzori naime, registriraju raspoloživ prostor i ovisno o njemu diktiraju mehanizmu kontrolirano otvaranje vrata bez oštećenja, slično senzorski upravljanoj sušilici u automatskoj autopraonici. Osim toga, Model X prepoznaje vaše približavanje autu i sam unaprijed otvara vrata, a nakon sjedanja za upravljač i zatvara.

Unutrašnjost je koncepcijski i izvedbeno, sa 17-inčnim zaslonom, vrlo slična Modelu S, a jednake su i litij-ionske baterije (90 kWh), softver za koordinaciju svih elemenata pogona te elektromotori. Dva elektromotora (svaki po 262 KS) u osnovnoj verziji 90D dovoljni su da 2,5 tone težak Model X uhvati stotku za samo 5 sekundi i zahvaljujući fantastičnoj aerodinamici (0,24) ostvari najveću brzinu od 250 km/h.

Autonomija vožnje je 470 kilometara. Još impresivnija je snažnija i performansama orijentirana verzija P90D, čiji elektromotori zajedno razvijaju 762 KS i 967 Nm. U sportskom programu Ludicrous Power Upgrade stotku ulovi za 3,4 sekunde, samo 0,4 sekunde sporije od Ferrarija LaFerrari!

Izvor: autoklub

Komentari