Volkswagen Touran – obiteljski automobil sa štedljivim motorom

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 10.01.2011. 20:38

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: volkswagen.com.hr

Mali turbobenzinac od 105 KS ima trenutačni odziv na gas, solidno ubrzanje i krajnju brzinu od 185 km/h.

Da smo vam prije samo nekoliko godina preporučili monovolumen dugačak 439,7 cm i težak 1453 kg pokretan motorom od svega 1,2 litre obujma, u najmanju ruku biste rekli da smo smiješni i da taj automobil ne ide s mjesta. Ali, danas – u doba vladavine downsizinga benzinaca – to više nije smiješno, što dokazuje druga generacija Volkswagenova kompaktnog monovolumena Tourana uz 1,2 TSI motor.

Mali moderni turbobenzinac s izravnim ubrizgavanjem goriva razvija 175 Nm okretnog momenta već od 1550 o/min i do stotke Touran potjera za solidnih 11,9 s, a krajnja brzina je 185 km/h. U praksi to izgleda još bolje – odziv na gas je trenutačan i lako pokreće gotovo tonu i pol tešku karoseriju, radi vrlo mirno, a pritom je i vrlo štedljiv.

Ako pratite indikator koji pokazuje kada treba prebaciti u višu brzinu prosječna potrošnja ne bi trebala prelaziti sedam litara. Prijenos snage odlično vrši precizni 6-stupanjski ručni mjenjač.

Dizajn je, rekli bismo, tipičan za VW. Nije pomodan i neće vas osvojiti šarmom, ali njegov kutijasti oblik je vrlo praktičan. Touran je jedan od najprostranijih modela u klasi i zadovoljit će potrebe i velikih obitelji. Golem prtljažnik ima obujam od 695 litara, a preklapanjem sjedala u drugom redu (svako se posebno može odstraniti) može narasti do čak 1989 l.

Takva je i unutrašnjost u kojoj dominira konzervativno uređenje, ali i za VW već tradicionalno kvalitetni materijali i filigranski točna završna obrada. O praktičnosti dovoljno govori da u unutrašnjosti ima 39 korisnih pretinaca smještenih od stropa i podnice do dubokog pretinca u vratima.


Agencija VLM



Komentari