Zvijezda filma “Povratak u budućnost” navršio je 30 godina

Objavljeno: 29.01.2011. 17:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Zvijezda filma "Povratak u budućnost" - DeLorean DMC-12 navršio je 30 godina, obilježivši filmsku povijest, no i njegova priča je gotovo poput kakvog filma

Sjećate li se doktora Emmeta L. Browna? Ne? A Martyja McFlya? Ma, sigurno se sjećate. Glavni likovi jedne od najpopularnijih filmskih trilogija žestoko su nas zabavljali u 80-ima, no mnogi su film zapamtili po trećem glavnom liku, sačinjenom od metala. DeLorean DMC-12, maskiran u vremensku mašinu, "preuzeo" je 'Povratak u budućnost' i postao želja svakog tinejdžera koji je film pogledao. Nažalost, već tada nije ga se više moglo kupiti. Tvrtka je uspjela preživjeti tek nekoliko godina, a život njezina vlasnika zanimljiv je kao i sam film.

Sedam kratkih godina

John DeLorean bilo je ime osnivača i jedinog vlasnika kompanije nesretne sudbine. On je nakon vrlo uspješne karijere u General Motorsu, gdje je stvorio Pontiac GTO, Firebird i Grand Prix, poželio napraviti sportski automobil po vlastitu ukusu. Trebao je biti napravljen od nehrđajućeg čelika i imati gullwing vrata. Uspio je u tome, čak mu je dizajn napravio Giorgetto Giugiaro, Lotus je obavio posao stvaranja šasije i karoserije. Zanimljivo, za mjesto proizvodnje DeLorean je odabrao malo sjevernoirsko mjesto Dunmurry, jer je tamošnja vlada obećala potporu od 100 mil. funti. Renault je dobio posao da tvornicu i napravi, ponudili su i V6 motor koji su napravili u suradnji s Peugeotom i Volvom. No, prodati automobil izvan korporacije nije lako.

Optužen i za drogu

DeLorean se ubrzo suočio s nedostatkom radne snage. Loša kvaliteta njegova ne tako loše zamišljenog automobila, loš devizni tečaj i slaba potražnja stajali su ga opstanka. Budžet je ubrzo probijen i usprkos činjenici da su mu partneri u poslu bili Johnny Carson i Sammy Davis Jr., brzo je doživio krah. Tvrtka osnovana 1975. odlukom britanske vlade ugašena je 1982., tri godine prije prvog 'Povratka u budućnost'. Te kobne 1982. DeLorean je povezan i sa švercom droge, uhićen je i bilo mu je suđeno. No, pušten je jer nije dokazano ništa. Bila je to FBI-jeva operacija u kojoj mu je obećan novac za spas kompanije. No, spas nije nikad stigao i DeLorean je poslovno propao.

DeLorean je - nakon što je vidio svoj DMC-12 u 'Povrtaku u budućnost' - napisao pismo jednom od producenata, Bobu Galeu, u kojem zahvaljuje na prilici da automobil učini besmrtnim.

Ipak, ni oživljavanje njegova imena kroz film nije ga spasilo od potpunog bankrota iz kojeg se izvlačio još petnaestak godina, sve do kraja 90-ih. Umro je 2005. u 80. godini, usred stvaranja svoje linije ručnih satova, no nije dočekao da ih doista i izradi.

Komentari