najveći sajam na svijetu

FOTO: Članovi oldtimer klubova i ove godine posjetili ''Retro Classics'' u Stuttgartu

Objavljeno: 03.03.2020. 13:26

Zadnja izmjena: 03.03.2020. 13:26

Tridesetak članova oldtimer klubova iz Čakovca, Varaždina, Siska, Zaboka, Zagreba, Splita, Krapine i ove je godine posjetilo RETRO CLASSICS u Stuttgartu, jedan od najvećih sajmova te vrste na svijetu.

Posjet je organizirao Hrvatski oldtimer savez; -Naši članovi su vrlo aktivni, a takve posjete još više pobuđuju zanimanje za starodobna vozila, naglašava predsjednik HROS-a prof. dr. sc. Antun Presečki.

RETRO CLASSICS ove je godine obilježio 20 jubilej. U brojkama izgleda ovako – za četiri dana sajam posjeti više od sto tisuća ljudi, održava se u 10 hala na površini od 120.000 četvornih metara. Glavnu riječ imaju vremešni ljepotani na četiri kotača svih godišta, a njih je prema izvješću bilo jedanaest tisuća. U manjem su broju zastupljeni bicikli, motocikli, traktori, kamioni, autobusi. Jednom riječju moglo se vidjeti sve što se koturalo ili kotura po cesti. Bogata je ponuda i dijelova, a cijene paprene. Primjerice, originalan katalog za Vespu iz pedesetih 180 eura. I nema pogađanja!

Od automobila, što je i razumljivo, najviše je izloženo Mercedesa, Porschea, Audia. Cijene zanimaju svakoga - od kupca do znatiželjnika. I evo samo dva primjera – Mercedes K540 1937. godište 3.650.000 – (tri milijuna šesto pedeset tisuća eura!),  BMW cabriolet 1939. - 400.000 eura. Ovdje je velik novac u igri. Neslužbeno, na sajmu se okrene i nekoliko milijardi eura.

Uz sajam oldtajmeraši su posjetili i MERCEDES-BENZ MUSEUM. U velebnom prostoru na gotovo 17 tisuća četvornih metara velik je broj izložaka i eksponata moćnog diva iz Stuttgarta koje na godinu razgleda više od osamsto tisuća posjetitelja. Sve u svemu zanimljivo i nadasve korisno druženje.  

Komentari