Loša vremenska prognoza

DHMZ izdao upozorenje zbog vremena

Objavljeno: 03.08.2023. 17:23

Zadnja izmjena: 03.08.2023. 17:24

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) stavio je područje Varaždinske županije za petak u narančasto, što znači opasnost od grmljavinskih nevremena, a upozorio je i na mogućnost naglog i značajnog podizanja vodostaja, među ostalilim i na slivovima Drave u gornjem dijelu, odnosno rijeka Bednje, Plitvice i dr.

Kako DHMZ navodi u svom današnjme posebnom priopćenju, preko Hrvatske će se sutra premjestiti plitka ciklona i frontalni poremećaji s kojima će na zagrijanu podlogu doći veća količina vlažnog i hladnijeg zraka. Stoga se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Velika je vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom.

DHMZ je stavio za sutra četiri regije u narančasto, među kojima i Varaždinsku županiju, upozorivši pitom da se očekuje mjestimice obilna kiša, moguće bujične i urbane poplave, procijenivši količinu oborina na 40-80 milimetara. Vjerojatnost grmljavine veća je od 80 posto.

Preporuka DHMZ-a je da se sve aktivnosti na otvorenom prilagode vremenskim prilikama te svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave.

A prognozirane obilne i intenzivne oborine tijekom sljedećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske mogle bi tijekom vikenda uzrokovati naglo i značajno podizanje vodostaja na gornjem dijelu sliva Save te slivovima njenih pritoka (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina, itd.), na Muri i na Dravi te slivovima Drave u gornjem dijelu (Bednja, Plitvica, itd.). Hidrološke postaje na navedenim rijekama bi mogle doseći značajne stupnjeve obrane od poplava, napominju iz DHMZ-a.

 

Komentari