MUZEJ PLANINARSTVA

Digitalni kviz i učenički radovi u povodu Međunarodnog dana muzeja

Objavljeno: 18.05.2020. 19:47

Zadnja izmjena: 18.05.2020. 20:05

Muzej planinarstva brojnim aktivnostima obilježio je Međunarodni dan muzeja, koji se ove godine iznimno održava na digitalnim platformama.

Ovogodišnja tema manifestacije „Muzeji za jednakost: Različitost i uključivost“ poprimila je sasvim novo značenje tijekom postojeće pandemije. U okviru sadašnjih (ne)prilika muzeji nastoje privući posjetitelje te neprestano ukazivati na ključnu ulogu koju imaju u društvu.

Imajući te ciljeve u vidu, Muzej planinarstva pripremio je nove online sadržaje za djecu i mlade. Kustosica Ana Škriljevečki kreirala je digitalni muzejski kviz na temu planinarstva, zavičajne povijesti ivanečkoga kraja te lokalne kulturne baštine.

Poseban naglasak stavljen je na teme i događanja koja su obilježila prethodnu muzejsku godinu u Ivancu, izložbe „Život Pod Belom“ i „Od stare škole do suvremenog muzeja“.

Time se ivanečki Muzej obraća najmlađim članovima društva te ih kroz igru nastoji educirati o važnosti muzeja u lokalnoj zajednici. 

Ujedno se na Međunarodni dan muzeja tradicionalno odvija završnica projekta „Moj grad u muzeju“, koji već drugu godinu provodi ivanečka Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog u suradnji s Muzejom planinarstva.

Sve muzejske aktivnosti u kojima su sudjelovali tijekom ove školske godine ivanečki osnovnoškolci predstavili su vlastitim plakatima i videozapisima pod mentorstvom učiteljice povijesti Suzane Jagić, voditeljice projekta.

Učenica Laura Vuđan u svojem kratkom filmu prisjetila se posjeta Muzeju planinarstva te izrade njegove makete. Učenik Marino Bruža Habek složio je digitalnu prezentaciju u kojoj je prošao kroz svoj zavičaj u prošlosti. Uz fotografije prikazao je i kratki videozapis snimljen u Noći muzeja 2020.

Kreativne plakate koji se odlikuju zavidnim dizajnerskim vještinama također su kreirali učenici Tena Ćorko, Dan Lepoglavec, Rebeka Marković i Elena Draganić, dok je učenica Darija Strugar svojim umjetničkim filmom sačuvala uspomenu na posjet malih povjesničarki Muzeju planinarstva.

Svi učenički uradci dostupni su u galeriji. Iako ove godine na Međunarodni dan muzeja nisu mogle biti ostvarene uobičajene aktivnosti, radionice, predavanja i druga okupljanja, Muzej planinarstva ostaje povezan sa svojim posjetiteljima u virtualnome obliku sa željom da uskoro otvori svoja vrata novim susretima i druženjima u muzejskim prostorima.

Komentari