Dud ili murva (Morus sp.) je drvenasta ili grmolika voćna vrsta porijeklom iz zapadne Azije. Nekada se u našem kraju uvelike koristila, a danas je ta voćka gotovo zaboravljena.
Prvenstveno se koristila u proizvodnji svile, jer se lišćem i plodom bijele murve hrani dudov svilac, a čija gusjenica zapredanjem kukuljica stvara svilene niti.
Međutim, dud ima i brojna ljekovita svojstva, a koja se ponajviše pripisuju crnom dudu. Uz crni dud postoji i crveni i bijeli dud. Ljekovita svojstva se nalaze u plodovima (zrelim i nedozrelim), kori i listu.
Plodovi se koriste protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, protiv epilepsije, depresije, nesanice, za rješavanje problema probavnog trakta, za iskašljavanje, protiv znojenja i za mnoge druge smetnje.
Kora pomaže prilikom zarastanja rana (prah), protiv povišenog krvnog tlaka, poboljšava rad bubrega, pomaže kod trovanja hranom, alkoholom i gljivama i mnogo drugih bolesti i smetnji.
Okus ploda je sladak, sa vrlo malo kiselina, a nalik je plodu maline. Cvate u svibnju, a plodovi se beru gotovo tokom cijelog ljeta - od lipnja do kolovoza.
Od plodova se spravljaju sokovi, sirupi, marmelade ili voćne rakije.
Komentari