intervju

eTV - Petrović: Pišem knjigu o varaždinskim vješticama, više me nećete vidjeti kao komičara

Objavljeno: 28.10.2022. 11:31

Zadnja izmjena: 28.10.2022. 11:31

Foto: Facebook: Kristijan Petrović

„Mozak mi neprestano radi na terenu komike, no više me nećete gledati kao prototipnog Zagorca Slaveka, sada pišem prvu knjigu o varaždinskim vješticama“, otkrio je danas u eTV studiju Kristijan Petrović, poznati varaždinski TV novinar.

Petrović je svoju karijeru započeo tijekom 90-ih godina u varaždinskom kazalištu, u kojem se okušao kao glumac, a onda ga je privukao sirenski zov novoosnovane Varaždinske televizije, VTV-a, na kojem se prvi put pojavio u veljači 1999. i postao jedno od njezinih najprepoznatljivijh lica. I danas se, kaže, najradije druži s glumcima, obožava kulturu, a zazire od politike i sporta. Mistični fenomeni poput vještica, vila ili vukodlaka, o čemu je prikupio više od 2.000 knjiga, zanimaju ga od djetinjstva, a sada se tome odlučio sasvim posvetiti. O dijelu svojih spoznaja govoriti će i na filozofskom fakultetu u Rijeci.

Pogrebni običaji

- Kulturološka antropologija ima dosta veza s pogrebnim običajima, a kada se priča o vampirima, priča se isključivo o pogrebnim običajima, što je fascinantno. Kod Slavena i drugih naroda postoje raznorazne preparacije  kako biti što precizniji kod obreda, da se pokojnik kojim slučajem ne bi vratio u žive, što svakako ne bi dovelo do dobra. Ne mogu reći da vampirologa  treba na filozofskom fakultetu, ali na britanskom otočju ima i takvih smjerova.

Kulturna baština

Ono čime se Petrović bavi, kako i sam priznaje, najviše pažnje privlači upravo ovih dana, no tijekom ljeta, primjerice, drži predavanja o vilama. Ovog ponedjeljka u palači Herzer održat će predavanje o povijesti egzorcizma, a tim fenomenom bavio se kako s aspekta povijesti, tako i s teološkog i psihijatrijskog gledišta. Ističe kako društvo o takvim i sličnim temama voli slušati, ali zazire od toga da se o njima ozbiljnije progovara.

- Pogrebni običaji su zanimljivi, pogotovo kod Slavena, a fascinantno je kako o njima nitko ne priča. Svi volimo pričati o kulturnoj baštini, no to nam se svodi na hranu, ples i pjesmu. I gotovo. Ja na svojim predavanjima odgovaram na pitanja zašto se kad netko umre otvara prozor, zašto se ne pušta životinje u blizinu ili zašto se nariče.  Narikače su jako fascinatne, iz toga su proizašle i neke poznate pjesme, a ljudi jako malo znaju o tome. Zašto? Zato jer je to nešto o čemu je nepopularno pričati, gotovo sam siguran i tabu, a samo zato što se radi o mrtvima.

Povijest varaždinskih vještica

Od Petrovića smo saznali i o čemu će konkretno govoriti njegova knjiga.

- Varaždin je definitivno grad koji ima svoju povijest spaljivanja žena. Bilo je povjesničara koji su pisali o inkviziciji u Varaždinu 1700-ih godina, no nitko ni u bližoj ni u daljoj povijesti nije posvetio više pozornosti toj temi spaljivanja žena. U posljednje vrijeme volimo stavljati akcent na ženu u kontekstu raznoraznih zajednica i povijesti, no nitko ne priča o ženama u Varaždinu koje su bile spaljene. Ja sad krećem u sakupljanje građe i u knjizi ću izvući sva imena žena koje su bile spaljene, mučene ili optužene na području Varaždina i šireg područja. Spominju se i Varaždinske Toplice. Varaždin nije bio baš „crna točka“, Zagreb je bio kudikamo gori, no Varaždin ima u tom smislu svoju povijest i postoji o tome građa.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao poznati varaždinski TV novinar Kristijan Petrović pogledajte ovdje: 

 

Komentari