Sve na jednom mjestu

Evo s kojim zanimanjima je najlakše naći posao u Varaždinskoj županiji - stipendije i do 18 tisuća kuna

Za sve one koji nagodinu upisuju srednju školu, doznajemo koja su to najtraženija deficitarna zanimanja u Varaždinskoj županiji, pa ako se još niste odlučili što upisati - ova lista vam možda pomogne.

Jutarnji.hr

Objavljeno: 06.08.2019. 09:06

Zadnja izmjena: 06.08.2019. 09:40

Foto: Ilustracija

Donosimo vam listu najtraženijih deficitarnih zanimanja za područje Varaždinske županije, pa ako se još niste odlučili koju srednju školu upisati nagodinu - ova lista vam možda i pomogne.

Naime, Jutarnji.hr objavio je interaktivnu kartu na kojoj se može vidjeti koja su to najtraženija deficitarna zanimanja za svaku županiju u Hrvatskoj, a mi smo za vas olakšali posao i izdvojili ona za Varaždinsku županiju. Također, možete vidjeti gdje može školovati i za koja zanimanja možete dobiti stipendiju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta od 18 tisuća kuna - pogledajte listu:

Armirač

  • Prenosi zacrtane mjere i oblike na armaturne željezne šipke koje potom kroji, reže, savija i povezuje s pomoćnom armaturom u čvrstu cjelinu. Treba savladati ručno i strojno savijanje armature. Za ovo zanimanje poželjna je snažna tjelesna građa i dobra kondicija, kao i dobar vid.

Zavarivač

  • Spaja metalne dijelove različitim postupcima zavarivanja, a posao obavlja u radioni ili izvan nje na terenu. Zbog velike mogućnosti primjene zavarivači spadaju među najtraženija zanimanja. Poželjno je da osobe koje obavljaju ovaj posao nemaju komplikacije s dišnim sustavom, krvožilnim sustavom i lokomotornim aparatom.
  • Škole: Elektrostrojarska škola, Varaždin

Fasader

  • Izrađuje vanjske i unutarnje fasade na svim objektima, saniraju i restauriraju fasade koje su oštećene zbog različitih utjecaja. Također izrađuju i postavljaju fasadne dekoracije od gipsa, tvrdog poliuretana i morta. Fasaderi posao obavljaju na terenu, u otvorenom i zatvorenom prostoru, a često moraju biti na visinama.
  • Škole: Provjeriti u Zagrebačkoj županiji
  • Mogućnost za godišnju stipendiju od 18 tisuća kuna

Krojač

  • Prema zadanim mjerama i modelu izrađuje sve vrste muških, ženskih i dječjih odjevnih predmeta. Krojač odabire materijal, reže ga prema šabloni, sortira i priprema skrojene dijelove te ih sastavlja u konačni proizvod pomoću stroja za šivanje. Osoba koja se bavi ovim poslom treba imati dobar vid na blizinu, spretne ruke i prste, mora ovladati radom s alatima i strojevima koje upotrebljava.
  • Škole: Srednja strukovna škola Varaždin
  • Mogućnost za godišnu stipendiju od 18 tisuća kuna

Tesar

  • Obrađuje drvo i izrađuje drvene krovne konstrukcije, drvene skele i oplate, mostove i propuste. Osim toga, njihovi poslovi uključuju i zaštitu drvenih konstrukcija od vode, vlage i vremenskih utjecaja. Tesari moraju imati zdrave kosti i zglobove, krvožilni i dišni sustav, odličan vid i osjećaj ravnoteže jer velik dio svojih poslova obavljaju na visini.
  • Škole: Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin
  • Mogućnost za godišnju stipendiju od 18 tisuća kuna

Komentari