Međunarodni kongres

Foto - Palijativna skrb danas je neophodni dio medicine

Objavljeno: 14.10.2023. 17:37

Zadnja izmjena: 14.10.2023. 17:53

U Varaždinu je ovih dana održan međunarodni kongres o palijativnoj skrbi na kojem su sudionici podijelili stečena znanstvena saznanja, znanja iz praktičnog rada i proživljena osobna iskustva  kako bi se po pitanju te skrbi što više međusobno poticali, povezali i umrežili. 

Kongres „Važnost multidisciplinarnog pristupa u palijativnoj skrbi“ održan je od 5. do 8. listopada na inicijativu i u organizaciji Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi, i u suorganizaciji Sveučilišta Sjever, Doma zdravlja Varaždinske županije i Opće bolnice Varaždin, izvijestili su organizatori.

Na kongresu su bile izložene brojne teme vezane uz multidisciplinarnost u palijativi, a uključivale su multidisciplinarni pristup u donošenju odluka kod disfunkcionalnih obitelji, izazove koji se javljaju u pružanju palijativne skrbi, multidisciplinarnost u pripremi za oprost i žalovanje, kao i u poboljšanju kvalitete života, a tu je bila i nezaobilazna tema boli. 

 Vrlo je važno, navodi se u priopćenju, da se u današnje vrijeme obilježeno brojnim malignim oboljenjima posveti posebna pažnja segmentu palijativne skrbi kod ljudi s terminalnom dijagnozom. U praktičnom radu po pitanju mobilnih timova palijativne skrbi, osobito se trude Varaždinska, Međimurska i Istarska županija, istaknuto je.

Palijativna medicinska skrb danas je, uz preventivnu i kurativnu medicinu, neophodni dio medicinske struke. Međutim, da bi ona uistinu imala u punini ispunjen poziv, mora u sebi imati protkano suosjećanje, ljubav i zahvalnost spram drugog ljudskog bića u terminalnoj fazi njegova života, navedeno je u priopćenju organizatora Kongresa. 

Komentari