Gadafi pobjegao i ostavio svoj biljarski stol iz – Sračinca

Objavljeno: 10.03.2011. 13:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Ivica Jeremić

I dok mediji prenose da Gadafi bježi iz Libije, pitanje je što se dogodilo s njegovim biljarskim stolom koji je izrađen u – Sračincu. Porazgovarali smo s Marijanom Kovačićem iz Sračinca, svojevremeno najvećim proizvođačem biljara u svijetu, te jedinim poduzetnikom iz Hrvatske čiji je logotip krasio – bolide Formule 1.

U Sračincu kraj Varaždina već 30 godina djeluje KM Stolarija, obiteljska tvrtka Marijana Kovačića, osebujnog poduzetnika iz obitelji s preko stotinu godina stolarske tradicije.

Brand KM poznat je nadaleko zahvaljujući biljarskim stolovima koje tvrtka proizvodi, a prije Domovinskog rata bili su najveći proizvođači biljara u cijelom svijetu, s narudžabama od preko 400 stolova na mjesec.

- To su bili dani. Jednostavno nismo stigli raditi tolike količine kolike su nam bile narudžbe. Radili smo za cijeli svijet, od Libije do Rusije – kaže Kovačić, prisjećajući se i jedne narudžbe upravo za Libiju.

Bila je to velika količina naručena za libijsku omladinu, ali jedan se stol posebno izrađivao.

- Jedan od biljara je bio posebno izrađivan, i to od mahagonija, te nam je rečeno da se taj izrađuje za «gazdu». Vjerojatno je završio u kojoj od Gadafijevih rezdencija, što je tada bila velika čast za nas.

Posebno iz tih vremena prisjeća se i sudjelovanja svoje tvrtke u cirkusu Formule 1, u vrijeme najvećih okršaja legendarnih Alaina Prosta i Ayrtona Senne.

 Njegova tvrtka bila je pokrovitelj prijenosa Formule 1 za jugoslavensku televiziju, a prijenose su radili tada još mlađahni Slavko Cvitković (na slici uoči prijenosa iz Monze), te Makedonac Miljenko Nedelkovski.

- Naše naljepnice u to su vrijeme ukrašavale i bolide Formule, legendarni crveno-bijeli McLareni nosili su i logotip KM-a na svojim karoserijama – kaže Kovačić, kojem je sponzorstvo omogućilo i posjet samim boxevima, te fotografiranje uz Prosta i Sennu.

Rat je donio kraj ekspanzije posla s biljarima, a danas ih izrađuju još samo po narudžbi u visokoj kvaliteti, uglavnom za privatne korisnike.

Danas se KM stolarija bavi izradom unutranjih vrata i okvira za vrata u visokoj kvaliteti, a novo osvajanje tržišta planiraju proizvodnjom – motornih brodova.

- Počeli smo razvijati posao s brodovima, i imamo dvije narudžbe za 12-metarni i 14-metarni brod s potpunom opremom. Imamo velike mogućnosti na tom tržištu, te kvalitetu za parirati Francuzima i Talijanima, koji prednjače zasad na tržištu – priča Kovačić ponosno pokazujući najnoviji uradak iz hale.

A da tu nije kraj idejama i poduzetnosti, potvrđuje i završna misao srakarskog poduzetnika.

- Sljedeći je na redu zrakoplov. Imam ideju i volju, razmišljamo da izradimo prvu ultralaku letjelicu u našoj hali. Od «bajte» veličine pet sa pet metara u kojoj sam počeo s poslom, preko stepenica, biljara i Formule 1, do brodova i zrakoplova, sve se može kvalitetno učiniti ako se ima volje i vizije.

Foto: Ivica Jeremić

Komentari