U dva mjeseca 356 oboljelih

Epidemija gripe na vrhuncu, komplikacije s meningitisom jedino kod djece

Objavljeno: 29.02.2016. 20:00

Foto: Ilustracija

Epidemija gripe u uzlaznoj je fazi na varaždinskom području i sada smo na njenom vrhuncu, doznajemo od Katice Čusek Adamić, dr.med. spec. epidemiologije, u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske župaije...

Naime, u našoj županiji tijekom siječnja registrirano je 50 oboljelih, dok je tijekom veljače prijavljeno novih 306 pacijenata.

- Broj oboljelih evidentno je rastao od 8. do 14. veljače i danas prikupljamo zadnje podatke o broju oboljelih.  Sezona je 'slaba' jer smo ranijih godina u ovo vrijeme imali i po 2.000 prijava. Pomogla je procijepljenost stanovništva i cirkulacija istih virusa zahvaljujući čemu su ljudi stekli imunitet – naglasila je Čusek Adamić.

Napomenula je kako je lani virus AH3 N2 mutirao, dok ove godine to nije slučaj. Međutim, i kod relativno malog broja oboljelih pojavile su se komplikacije.

- Kod djece starosti do 3 godine zabilježena je pojava atipične pneumonije, a kod komplikacija razvio se meningitis i encefalitis. Srećom, sve je dobro završilo po male pacijente i ove godine nemamo smrtnih slučajeva – zaključila je Čusek Adamić.

Komentari