Varaždinska županija

Foto - U županiji od 500 do 700 osoba ima Parkinsonovu bolest, stolni tenis može im pomoći

Objavljeno: 13.07.2023. 17:39

Zadnja izmjena: 13.07.2023. 17:55

U Varaždinskoj županiji otprilike 500 do 700 osoba boluje od Parkinsonove bolesti, a o tome kako igranje stolnog tenisa pomaže pacijentima oboljelima od te kronične neurodegenerativne bolesti mozga, bila je tema današnjeg predavanja u Županijskoj palači, izvijestili su iz Varaždinske županije.

- Nakon demencije tipa Alzheimer, Parkinsonova bolest je druga najčešća bolest starije životne dobi, a javlja se u nešto mlađoj dobi, nakon 60. godine života. Procjenjujemo da od te bolesti u Varaždinskoj županiji boluje od 500 do 700 osoba, što je dosta velika brojka ako znamo da ograničava funkcioniranje naših bolesnika, a direktno time ograničava i funkcioniranje obitelji koji o njima moraju brinuti. – istaknula je na predavanju predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurolog.

Kazala je i da je ključno u liječenju pacijentu dati dopamin, a uz to postoje dodatne terapije kojima se produžuje život, no jako su važne i druge mjere, jer se pokazalo da utječu na poboljšanje motoričke funkcije bolesnika, na ravnotežu te poboljšavaju njihovo raspoloženje, a time i socijalno funkcioniranje. 

- Stolni tenis je jedna od etabliranih metoda, nije novost u liječenju, ali je danas prvi puta prezentiramo u Varaždinskoj županiji. Postoje brojna klinička ispitivanja koja su dokazala korist stolnog tenisa na određenom broju bolesnika. U Stolnoteniskom klubu Starr je nekoliko pacijenata s kojima su započeli treninge i kod kojih se pokazao dobar efekt – rekla je  Kiđemet-Piskač.

Ronald Ređep iz STK Starra kazao je da sada imaju troje igrača koji redovito dolaze na treninge te dodao da se svi zainteresirani za više informacija mogu javiti putem njihove Facebook stranice.

Komentari