Čuvanje tradicije

Foto - U Gospodarskoj školi održano tradicionalno događanje 'Bez zelja nema veselja'

Objavljeno: 22.03.2024. 13:03

Zadnja izmjena: 22.03.2024. 13:39

U Gospodarskoj školi Varaždin po 10. put zaredom održano je događanje pod nazivom 'Bez zelja nema veselja', na kojem su učenici zajedno sa svojim mentorima pripremili i prezentirali različita jela od Varaždinskog zelja, Varaždinskog bučinog ulja, heljde i drugih zaštićenih proizvoda Varaždinske županije.

Predstavljena su pritom tradicionalna jela od zelja, poput sarme i njezine modernije verzije - vegetarijanske sarme s keljom, sirom i ječmenom kašom u umaku od rajčice. Nezaobilazni su bili i štrukli od zelja, kiflice s bučinim košticama, zeljanica s kiselim zeljem i druga jela. Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec istaknula je tom prilikom da je poljoprivreda iznimno bitna za razvoj Varaždinske županije, koja posebno promiče svoje zaštićene proizvode putem raznih manifestacija.

- Ova manifestacija je edukativnog karaktera, iznimno je važna jer promovira naše autohtone proizvode. Kao što je poznato, Varaždinsko zelje je prvi proizvod naše županije zaštićen na razini Europske unije. Drago nam je što učenici Gospodarske škole i njihovi mentori već deset godina upriličuju ovu manifestaciju, jer na mladima svijet ostaje i bitno je da usvoje zdrave i kvalitetne prehrambene navike – rekla je Zagorec.

 

Komentari