SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI

Iz Općine Bednja podsjećaju da je 14. lipnja Svjetski dan darivatelja krvi

Objavljeno: 13.06.2020. 19:11

Zadnja izmjena: 13.06.2020. 19:20

Iz Općine Bednja podsjećaju da će se i ove godine 14. lipnja širom svijeta obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi, kako bi se povećala svijest o važnosti redovitog dobrovoljnog darivanja krvi i prepoznavanje doprinosa dobrovoljnih neplaćenih davatelja krvi u spašavanju života i poboljšanju zdravlja. 

Tim povodom objavili su informaciju o ovogodišnjem obilježavanju Svetskog dana darivatelja krvi Jasminke Ruhek, ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Ivanec.

Tema ovogodišnje kampanje je: ''Sigurna krv spašava živote'' , pod sloganom ''Daruj krv i učini svijet zdravijim.''

"Ideja je usredotočiti se na doprinos koji pojedinac dobrovoljni darivatelj krv može dati za poboljšanje zdravlja svih ostalih u zajednici. Kontinuirano dobrovoljno davanje krvi potrebno je u cijelom svijetu u normalnim i hitnim situacijama, kako bi se pojedincima i zajednicama osigurao pristup sigurnoj, provjerenoj krvi i krvnim pripravcima. 

Ovo je prilika kad se iskazuje zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac ali i zajednica imaju mogućnost, u slučaju potrebe, za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvlju i krvnim pripravcima. 

GDCK Ivanec je od 1. siječnja 2020. do 9. lipnja 2020. godine organiziralo sedam akcija darivanja krvi i prikupilo 325 doza krvi, a na Transfuzijskoj službi Varaždin prikupljeno je još 478 doza krvi od darivatelja s područja GDCK Ivanec; dakle u ovom razdoblju prikupljene su ukupno 803 doze krvi. 

Također, u svibnju povodom Tjedna Crvenog križa i sada povodom Svjetskog dana Crvenog križa darivateljima krvi dostavljeno je na njihovu kućnu adresu ukupno 135 zahvalnica za darovanu krv."

 

Komentari