Kaolinski preparati spašavaju voće od toplinskog stresa

Objavljeno: 01.06.2015. 08:06

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVž

Tijekom zadnjih desetak godina hrvatski voćari su suočeni sa sve zahtjevnijim standardima kvalitete, te sve snažnijoj konkurenciji uvoznog voća. U toj tržišnoj utakmici, potrebno je iskoristiti sve mogućnosti za smanjenjem gubitaka u proizvodnji, te postizanjem vrhunske kvalitete voća...

U tom smislu potrebno je posvetiti se i smanjenju šteta koje nastaju uslijed sunčevog zračenja i temperaturnog stresa.
Surround - kaolinska glina je vodeći preparat koji se u svijetu koristi u svrhu zaštite voćaka. U primjeni je u voćarskoj proizvodnji već više od tri desetljeća. Temelji se na kaolinu - inertnom prirodnom mineralu koji se koristi u prehrambenoj industriji i proizvodnji pasta za zube.

Zbog svoje jedinstvene formulacije, ostvaruje vrhunsku refleksiju sunčeve topline i zračenja.

Na temelju višegodišnjih praćenja rezultata primjene, utvrđeni su pozitivni učinci u pogledu sprečavanja šteta od sunčevih ožegotina, poboljšanja kvalitete ploda te smanjenje napada štetnika. Svi ti učinci pridonose postizanju vrhunske kvalitete voća, i time većoj profitabilnosti proizvodnje.

Primijenjen prije ekstremnih ljetnih uvjeta i ukoliko se primjenjuje tijekom vruće sezone, pokriva površinu biljke sa zaštitnim slojem - slojem čestica kaolina, koje su posebnom tehnologijom formulirane i proizvedene, a koje odbijaju negativne ultra crvene i ultra-ljubičaste zrake.

Takvim djelovanjem zaštitni sloj može sniziti temperaturu na površini ploda za 6° do 8°C, umanjujući rizik od pojave ožegotina.
Surround se nalazi u primjeni u Republici Hrvatskoj u proizvodnji jabuka, maslina i mandarina. Pokazao se vrlo učinkovit u proizvodnji jabuka, djelujući značajno na smanjenje napada štetnika, pojave mrežavosti, te pojave crvenila kod sorte Granny Smith.
Rezultati primjene u proizvodnji mandarina i maslina također su pozitivni u smislu poboljšane kvalitete ploda, te smanjenja napada štetnika. S obzirom da ne spada u konvencionalna sredstva za zaštitu bilja, sredstvo je registrirano za primjenu u ekološkoj proizvodnji, tako da se može koristiti u svim gore navedenim situacijama bez ikakvih ograničenja.

Kaolinska glina u eko proizvodnji jabuke
Izgledi su veliki da se pojave oštećenja u vidu ožegotina kada temperatura zraka dosegne 30°C ili više. Jabuka spada u skupinu osjetljivih voćnih vrsta, tako da gubici kod nekih sorti jabuka uslijed ožegotina mogu biti 20 do 30% od cjelokupnog uroda.

Zaštitni sloj Surround S preparata, snizuje temperaturu na površini ploda jabuke za 6° do 8°C, umanjujući time rizik od pojave ožegotina. Dobra pokrivenost zaštitnim slojem po cijeloj krošnji, smanjuje temperaturu krošnje, i time umanjuje temperaturni stres za voćku.

Primjenu je najbolje odraditi prije pojave temperatura iznad 28°C. Zadovoljavajuća zaštita jabuka se kod voćnjaka bez mreža postiže ukupnom godišnjom primjenom od 80 kg/hektaru obično raspoređenih na tri do četiri tretiranja, ovisno o kretanju temperatura.

S obzirom na to da su štete od ožegotina, od preko 5%, na gornjoj trećini stabala prisutne i u voćnjacima pod mrežom, primjena gline u ukupnoj godišnjoj količini od 35 do 40 kg/ha, također ima svoje ekonomsko opravdanje.

Izvor: Agroklub

Komentari