Prepoznatljivost izvan granica

'Ludbreški hren' od danas ima EU zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla

Objavljeno: 03.04.2024. 11:39

Zadnja izmjena: 03.04.2024. 11:47

Foto: Arhiva

'Ludbreški hren' dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je danas Europska komisija u Službenom listu EU, čime je naziv tog proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. 

'Ludbreški hren' je korijen povrtne kulture dobivene kultivacijom samonikle biljke hrena, koja kao autohtona vrsta i istoimena čuvana sorta raste isključivo na području Varaždinske županije. Postupak zaštite naziva 'Ludbreški hren' pokrenuo je EUVITA Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo iz Varaždina, koji je Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod tim nazivom.       
 
Uz prirodne karakteristike proizvodnog područja, za proizvodnju „Ludbreškog hrena” ključan je ljudski čimbenik koji podrazumijeva tradicionalan način sadnje i poznavanje tehnologije uzgoja hrena, koji su važni za održavanje karakteristika čuvane sorte, navode iz Ministarstva poljoprivrede, dodajući da Hrvatska sada ima 48 proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Komentari