Masna hrana povećava rizik od raka dojke za gotovo 20 posto

Visok unos zasićenih masti utječe na hormonalnu ravnotežu i povisuje razinu kolesterola u krvi čime se povećava rizik od raka dojke i pospješuje njegovo širenje

Objavljeno: 15.04.2014. 14:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Atkinsova i LCHF dijeta povećavaju rizik od raka dojke, utvrdila je studija talijanskog Nacionalnog instituta za tumore u Milanu provedena na 300.000 žena u 10 europskih zemalja. Prehrana koja uključuje visok udio zasićenih masti i smanjen unos ugljikohidrata povisuje rizik od najučestalije vrste raka, estrogen receptor pozitivnog raka dojke, za 20 posto.

Ona utječe na hormonalnu ravnotežu, a samim time i na razinu estrogena i progesterona koji se povezuju s karcinomom. Također, masnoća povećava razinu kolesterola u krvi. Kolesterol se razgrađuje na metabolite od kojih je jedan nazvan 27HC i on može oponašati estrogen čime pospješuje širenje tumornih stanica.

Masna hrana povećava rizik od raka dojke s pozitivnim HER 2 i vrste karcinoma osjetljive na hormone za 28 posto, piše Daily Mail.

- Rezultati istraživanja potvrdili su da masna hrana, osobito zasićena masnoća, povećava rizik od receptor-pozitivnih bolesti. To znači i receptor- pozitivnih vrsta raka dojke - objasnila je voditeljica studije, dr. Sabina Sieri.

Prijašnje studije potvrdile su da hrana s visokim udjelom masnoće povećava rizik od raka debelog crijeva i podiže razinu kolesterola. Osim toga, utječe na dotok krvi u mozak i povezuje se s Alzheimerovom bolesti.

Komentari