Menstruacija usporava mozak i ograničava moć koncentracije

Za vrijeme menstruacije žene imaju najviše poteškoća u zadacima koji zahtijevaju veliku koncentraciju ili sposobnost multitaskinga, jer ih bol ometa u razmišljanju

Objavljeno: 15.04.2014. 15:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Menstruacija nije neugodna samo zbog boli, već i zbog ograničenja koje nosi sa sobom, tvrde znanstvenici s britanskog Sveučilišta Bath. Oni su testirali mentalne sposobnosti žena u različitim zadacima računanja i multitaskinga te utvrdili kako žene za vrijeme menstruacije ostvaruju lošije rezultate nego u druge dane ciklusa, piše Daily Mail.
Bolovi u trbuhu, u kombinaciji s grčevima i neugodom u križima, glavni su krivci za sporiji rad mozga, jer onemogućuju koncentraciju, a bolne menstruacije pogađaju preko 50 posto žena, izvijestili su znanstvenici.
Oni tvrde kako se psihološkim tehnikama mogu prevladati takva ograničenja one dane u mjesecu, ponajprije odvlačenjem pažnje s boli i olakšavanjem simptoma. Liječnici upozoravaju da nisu svi menstrualni bolovi isti, a ako su oni izrazito intenzivni te ih prati i osjećaj mučnine ili valunzi, mogući je uzrok endometrioza ili upalna bolest zdjelice.

Komentari