Premali unos hrane u trudnoći podiže rizik od pretilosti djece

Žene koje su zatrudnjele s normalnom težinom, ali nisu nakupile preporučenih devet do 12 kilograma imaju skoro 63 posto veći rizik da će im dijete biti pretilo

Objavljeno: 15.04.2014. 14:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Preslaba prehrana u trudnoći jednako je opasna kao i pretjerana, utvrdili su znanstvenici američkog Centra za istraživanje Kaiser Permanente u Kaliforniji. Pratili su zdravstveno stanje 4000 trudnica, a kasnije i njihove djece. 

Žene koje u trudnoći ne dobiju preporučenu težinu od devet do 12 kilograma imaju isti rizik da će im dijete biti pretilo kao i one trudnice koje se previše udebljaju. Taj rizik raste kod žena koje su zatrudnjele s normalnom težinom. Tako žene koje su pretjerale s hranom imaju do 80 posto veći rizik da će im dijete biti pretilo, dok je rizik kod onih koji jedu premalo oko 63 posto, potvrdilo je istraživanje. 

Gotovo 20,4 posto djece čije su majke bile pretile u trudnoći na kraju je i samo bilo pretilo u dobi od dvije do pet godina. Isti problem mučio je 19,5 posto djece majki koji su bile mršave, piše Daily Mail

- Uvjeti u maternici utječu na dječji metabolizam i ostavljaju dugotrajne posljedice na apetit te pohranu masti. Sve to direktno utječe na rast djeteta i njegovu tjelesnu težinu - istaknula je dr. Monique Hedderson iz Centra za istraživanje Kaiser Permanente. 

Rezultati istraživanja još jednom su potvrdili kako ženama trebaju stručni savjeti prije i tijekom trudnoće - dodala je dr. Geeta Nargund iz Klinike za plodnost u Londonu. 

Komentari