Probudite organizam proljetnom detoksikacijom

Piše: ss/evz

Objavljeno: 13.04.2015. 16:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Detoksikacija je jedan od najstarijih i najefikasnijih metoda lječenja. Riječ je o čišćenju organizma od nakupljenih toksina, a korisna je i za zdravlje.

Suvremeni način života utječe na povećanu opasnost od toksina, a ako tome pridodamo stres, ubrzan ritam života i manjak fizičke aktivnosti, naš organizam postaje preopterećen i potencijalno ugrožen.

Stoga se i preporuča detoksikacija organizma, najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće. Njome se poboljšava prirodni obrambeni sistem, čisti se krv, a posebno jetra koja je najodgovorniji organ za eliminaciju toksina.

Danas postoji mnogo načina čišćenja organizma, a jedan od njih je i prirodna detoksikacija namirnicama. U tu skupinu ubrajamo voće, posebno jabuke koje su prirodni antioksidansi. Uz voće, kao prva pomoć poslužit će vam i zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja, blitve ili raštike. Spomenute namirnice štite organizam od raznih kemijskih otrova iz okoline, odnosno korisne su za detoksikaciju jetre.

Limunom i narančama također možete pospješiti čišćenje organizma, a ocijeđene su, osim što su bogat izvor C vitamina, savršen napitak za početak dana.

Brokula se također ubraja u snažne antioksidanse te je jedna od rijetkih namirnica odgovornih za stimulaciju proizvodnje enzima potrebnih za detoksikaciju u probavnom traktu.

Topli proljetni dani idealni su za odlazak na tržnicu gdje nam je dostupno mlado povrće poput luka, kupusa, šparoga ili mrkve, a kombinacija nabrojenih namirnica odličan je izbor za čišćenje jetre, ali i cijelog organizma.

Uz povrće, u ishranu je potrebno uvrstiti i orašaste plodove poput badema, oraha, kao i omega 3 masne kiseline koje možemo pronaći u maslinovom ili ulju avokada.

Kada čistimo tijelo od toksina, osim navedene hrane, u organizam moramo unositi i dosta tekućine, a najbolji izbor za detoksikaciju je čaj od koprive, maslačka, slijeza ili zeleni čaj.

Komentari