S novim lijekom za hepatis C uspješnost terapije je 90 posto

Kombinacija lijekova daclatasvir i asunaprevir ima stopu izlječenja preko 80 posto kod pacijenata koji nisu reagirali na prethodne terapije i predstavlja velik napredak

Objavljeno: 15.04.2014. 14:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

 

Kombinacija dva antivirusna lijeka tvrtke Bristol-Myers Squibb ima uspješnost izlječenja preko 90 posto kod pacijenata koji ranije nisu uzimali terapiju za tu bolest, pokazala je studija na 700 ljudi. U trećoj fazi testiranja koje se naziva Hallmark-Dual znanstvenici su pacijentima s genotipom 1 b kroničnog hepatitisa C davali kombinaciju lijekova daclatasvir i asunaprevir tijekom 24 tjedna, piše Fox News.
Genotip 1 b najzastupljeniji je oblik tog virusa u svijeta kojeg ima oko 60 posto oboljelih i statistički je najteže izlječiv, a identificirano je šest glavnih podtipova te velik broj podtipova HCV-a.
Kod onih pacijenata koji prethodno nisu reagirali na terapiju lijekovima interferonom i ribavirinom, koja se kao standard koristi i u Hrvatskoj, uspješnost izlječenja novim lijekovima iznosila je 82 posto. Svi pacijenti kod kojih se virus nije mogao detektirati u krvi 12 tjedana nakon terapije, nakon 24 tjedna terapije postigli su "održivi virološki odgovor" koji se smatra izliječenjem.
Znanstvenici su oduševljeni ovim rezultatom i nadaju se da će terapija postati standard diljem svijeta te omogućiti ozdravljenje milijunima bolesnika kojima prijeti progresivna bolest jetre i prijevremena smrt kao posljedica HCV-a.

Komentari